Miltä Alzheimerin taudin eteneminen näyttää?

Alzheimerin tauti etenee asteittain ja vaikuttaa muistiin, ajatteluun ja käyttäytymiseen. Sairaudenkulku voidaan jakaa eri vaiheisiin, jotka vaihtelevat henkilöstä toiseen, mutta on olemassa yleisiä malleja, jotka antavat käsityksen siitä, miten tauti yleensä etenee.

Varhaiset vaiheet: Lievä kognitiivinen heikentyminen

Alzheimerin taudin varhaisvaiheessa oireet ovat usein hienovaraisia ja niitä saatetaan erehtyä pitämään normaalina ikääntymisenä. Henkilö voi kokea lieviä muistiongelmia, kuten unohtaa äskettäin opittua tietoa tai tärkeiden päivämäärien unohtamista. Tällä vaiheella ei kuitenkaan ole vielä suurta vaikutusta päivittäiseen elämään, ja moni voi elää melko itsenäisesti.

Keskivaihe: Kohtalainen Alzheimer

Keskivaiheessa oireet käyvät ilmeisemmiksi ja alkavat vaikuttaa henkilön kykyyn selviytyä arjessa. Muistinmenetys pahenee ja saattaa sisältää tärkeitä tapahtumia, perheenjäsenten nimiä tai ohjeiden noudattamista. Henkilöllä voi esiintyä myös persoonallisuuden muutoksia, kuten ärtyisyyttä, ahdistusta tai sekavuutta. Organisoituminen vaikeutuu, ja moni tarvitsee apua kotitöissä ja henkilökohtaisessa hoidossa.

Myöhäiset vaiheet: Vaikea Alzheimer

Myöhemmissä vaiheissa henkilö menettää kykynsä kommunikoida tehokkaasti ja tarvitsee apua melkein kaikissa päivittäisissä toiminnoissa. On vaikea tunnistaa läheisiä, ja fyysinen terveys voi heikentyä, koska henkilö ei pysty liikkumaan tai syömään itsenäisesti. Tällä vaiheella tarvitaan usein ympärivuorokautista hoitoa.

Taudin loppuvaihe

Taudin viimeisessä vaiheessa henkilö menettää yleensä kaiken kyvyn huolehtia itsestään ja on vuoteenoma. Alzheimer ei vaikuta ainoastaan aivoihin, vaan myös kehon toimintakykyyn. Useimmat kuolevat komplikaatioihin, kuten keuhkokuumeeseen tai muihin infektioihin, eivätkä itse sairauteen.

Yhteenveto

Alzheimerin taudin eteneminen vaihtelee henkilöstä toiseen, mutta se etenee yleensä vaiheittain, joissa kognitiiviset ja fyysiset toiminnot heikkenevät asteittain. Varhaisten vaiheiden lievästä muistihäiriöstä myöhäisten vaiheiden täydelliseen riippuvuuteen tauti rasittaa sekä sairastunutta että hänen läheisiään. Hoidolla on keskeinen rooli koko taudin kulun aikana, jotta sairastunutta voidaan tukea ja hänen elämänlaatuaan parantaa.

 

Sensorem turvahälytin vanhuksille ja omaisille. Hälytin voidaan liittää sukulaisiin. Blogi turvallisuudesta ja ratkaisuista

 

LUE TIETOJA MITEN SENSOREMS-GPS-KELLO VOI AUTTA DEMENTIAAN