5 Alzheimerin taudin varhaista merkkiä

Alzheimerin tauti on 60-80 % kaikista dementiatapauksista

Alzheimerin tauti on yleisin dementian muoto ja sen osuus on noin 60-80 % kaikista dementiatapauksista. Se on etenevä neurodegeneratiivinen sairaus, joka vaikuttaa useimmiten ikääntyneisiin aikuisiin, mutta se voi harvoin vaikuttaa myös nuorempiin.

Alzheimerin taudin varhaisten merkkien tunnistaminen on ratkaisevan tärkeää varhaisen diagnoosin ja hoidon kannalta

Alzheimerin taudin varhaisten merkkien tunnistaminen on ratkaisevan tärkeää varhaisen diagnoosin ja hoidon kannalta, mikä voi auttaa parantamaan sekä sairastuneen että hänen perheensä elämänlaatua. Alla on luettelo viidestä yleisimmästä Alzheimerin taudin oireesta:

  1. Muistin menetys:
    Yksi Alzheimerin taudin tyypillisistä oireista on muistin menetys, varsinkin kun on kyse lyhytaikaisesta muistista. Alzheimerin tautia sairastavilla voi olla vaikeuksia muistaa äskettäin opittuja tietoja tai tärkeitä tapahtumia. Heillä voi myös olla vaikeuksia muistaa perheenjäsenten tai ystävien nimiä, mikä voi johtaa hämmennykseen ja ahdistukseen.
  2. Vaikeus tehdä päätöksiä ja suorittaa jokapäiväisiä tehtäviä. Alzheimerin tauti vaikuttaa myös kykyyn ajatella, järkeillä ja suorittaa jokapäiväisiä tehtäviä. Alzheimerin tautia sairastavilla voi olla vaikeuksia tehdä päätöksiä tai hoitaa monimutkaisia ​​tehtäviä, kuten aterian suunnittelu tai laskujen maksaminen. Heillä voi myös olla vaikeuksia suorittaa yleisiä tehtäviä, kuten ruoanlaittoa tai pukeutumista, mikä voi johtaa turhautumiseen ja itseensä epäilemiseen.
  3. Muutoksia kielessä ja viestinnässä. Muutokset kielessä ja viestinnässä ovat myös yleisiä Alzheimerin taudin merkkejä. Alzheimerin tautia sairastavilla voi olla vaikeuksia löytää oikeita sanoja kuvaamaan jotain tai ymmärtämään, mitä muut sanovat heille. Heillä voi myös olla vaikeuksia lukea ja kirjoittaa tai seurata keskustelua, mikä voi vaikeuttaa vuorovaikutusta muiden ihmisten kanssa.
  4. Hämmennys ja desorientaatio. Sekavuus ja suunnattomuus ovat yleisiä merkkejä Alzheimerin taudista, erityisesti taudin myöhemmissä vaiheissa. Alzheimerin tautia sairastavat ihmiset voivat hämmentyä ajasta, paikasta tai henkilöstä eivätkä enää tunnista paikkoja, jotka he tunsivat aiemmin. Heidän voi myös olla vaikea orientoitua tutussa ympäristössä ja eksyä helposti.
  5. Muutokset mielialassa ja käyttäytymisessä. Myös mielialan ja käyttäytymisen muutokset ovat yleisiä Alzheimerin taudin merkkejä. Alzheimerin tautia sairastavat ihmiset voivat tulla ärtyneiksi, ahdistuneiksi, masentuneiksi tai vihaisiksi ilman näkyvää syytä. He voivat myös tulla epäluuloisemmiksi tai vainoharhaisemmiksi ja reagoida tilanteisiin odottamattomilla tai arvaamattomilla tavoilla.

Tietoisuus näistä yleisistä Alzheimerin taudista on tärkeää varhaisen diagnoosin ja hoidon kannalta. Jos huomaat jonkin näistä oireista itsessäsi tai läheisessäsi, sinun tulee ottaa yhteyttä lääkäriin perusteellisen arvioinnin ja mahdollisen jatkoseurantaa varten. Varhainen diagnoosi ja hoito voivat vaikuttaa merkittävästi taudin hallintaan ja parantaa sairastuneen henkilön ja hänen perheensä elämänlaatua.

 

Sensorem turvahälytin GPS:llä on apu dementiaan. Hälytin voidaan liittää omaisiin ja hälytyskeskukseen

LUE TIETOJA MITEN SENSOREMS-GPS-KELLO VOI AUTTA ALZHEIMER’S