7 fyysistä dementian oireita

Dementia on yhteisnimitys sairauksille, jotka vaikuttavat muistiin, ajatteluun ja käyttäytymiseen. Kognitiivisten oireiden lisäksi monet kokevat myös fyysisiä muutoksia. Tässä luetellaan joitain yleisimpiä dementian fyysisiä oireita.

1. Lihasten jäykkyys ja liikeongelmat

Monille dementiapotilaille kehittyy lihasten ja nivelten jäykkyyttä, mikä voi vaikeuttaa liikkumista. Tämä voi johtaa tasapainon heikkenemiseen ja lisääntyneeseen putoamisriskiin. Liikuntaongelmiin voi kuulua myös hitaampi kävely ja yleinen liikkuvuuden heikkeneminen.

2. Muutokset unirytmissä

Unihäiriöt ovat yleisiä dementiassa. Tämä voi tarkoittaa vaikeuksia nukahtaa, herää usein yöllä tai nukkua paljon päivällä. Unihäiriöt voivat pahentaa muita oireita ja heikentää merkittävästi elämänlaatua.

3. Huonot motoriset taidot

Dementiasta kärsivien henkilöiden hienomotoriset taidot voivat heikentyä asteittain. Tämä tarkoittaa vaikeuksia suorittaa jokapäiväisiä tehtäviä, kuten painikkeita, ruokailuvälineitä tai kirjoittamista.

4. Ruokahaluttomuus ja laihtuminen

Ruokahaluttomuus ja sitä seuraava painonpudotus ovat yleisiä oireita. Tämä voi johtua nälän tunnistamisvaikeuksista, pureskelu- ja nielemisongelmista tai vähentyneestä kiinnostuksesta ruokaan. Aliravitsemus voi johtaa uusiin terveysongelmiin.

5. Virtsankarkailu

Virtsankarkailu tai kyvyttömyys hallita virtsarakkoa on yleinen ongelma dementiasta kärsivillä ihmisillä. Tämä voi johtua fyysisten muutosten ja aivojen signaaleihin kohdistuvien vaikutusten yhdistelmästä.

6. Kipu ja epämukavuus

Dementiasta kärsivillä voi olla vaikeuksia kommunikoida kivusta ja epämukavuudesta, mikä vaikeuttaa hoitajien tunnistaa ja hoitaa näitä ongelmia. On tärkeää kiinnittää huomiota kivun sanattomiin merkkeihin.

7. Muuttunut kävelytyyli

Kävelyssä voi esiintyä tyypillistä muutosta, jota usein kuvataan ”parkinsonismiksi”. Tämä sisältää pieniä, sekoittuvia askeleita ja alennettua käsivarren heilahtelua. Muuttunut kävelytyyli lisää kaatumis- ja loukkaantumisriskiä.

Näiden fyysisten oireiden tiedostaminen voi auttaa omaisia ​​ja omaishoitajia ymmärtämään ja tukemaan dementiasta kärsiviä ihmisiä paremmin. Näiden oireiden varhainen havaitseminen ja hoito voi parantaa elämänlaatua ja vähentää komplikaatioita.

Sensoremin turvahälyttimessä on GPS-paikannus, lääkitysmuistutukset ja automaattinen putoamishälytys

Sensoremin turvahälytin on esimerkki teknisestä apuvälineestä, joka on kehitetty erityisesti dementiaa sairastaville. Turvahälytin toimii ulkona ja siinä on sisäänrakennettu GPS-paikannus, jotta omaiset näkevät käyttäjän sijainnin kartalla Sensorem-sovelluksessa. Turvahälytys (kaksisuuntainen viestintä) kutsuu sukulaiset automaattisesti, jos käyttäjä poistuu ennalta määrätyltä maantieteelliseltä alueelta. Turvahälyttimessä on myös lääkitysmuistutukset, mikä tarkoittaa, että kellosta kuuluu ääni ja se kertoo käyttäjälle, että on aika ottaa lääkkeensä. Turvahälytin voi myös hälyttää putoamisesta automaattisesti sisäänrakennetun putoamisanturin avulla.

 

Sensorem turvahälytin vanhuksille ja omaisille. Hälytin voidaan liittää sukulaisiin. Blogi turvallisuudesta ja ratkaisuista

 

LUE TIETOJA MITEN SENSOREMS-GPS-KELLO VOI AUTTA DEMENTIAAN