Alzheimerin taudin kolme vaihetta

Alzheimerin tauti voidaan jakaa kolmeen päävaiheeseen:

Alzheimerin tauti on etenevä neurologinen sairaus, joka vaikuttaa vähitellen aivojen toimintaan. Sairaus kehittyy kolmessa päävaiheessa: varhaisessa, välivaiheessa ja myöhäisessä vaiheessa. Jokaisella vaiheella on omat tyypilliset oireensa ja haasteensa. Tässä kuvataan nämä vaiheet ja mikä niille on ominaista.

Varhainen vaihe: lievä Alzheimerin tauti

Alzheimerin taudin alkuvaiheessa oireet ovat usein lieviä ja ne voidaan helposti sekoittaa ikään liittyviin muistiongelmiin. Yleisiä merkkejä ovat vaikeudet muistaa äskettäin opittuja tietoja, seurata aikaa ja löytää oikeita sanoja keskustelussa. Henkilöllä voi myös olla vaikeuksia suunnitella tai organisoida jokapäiväisiä tehtäviä. Näistä ongelmista huolimatta yksilö voi yleensä jatkaa itsenäistä elämää, vaikka läheiset usein huomaavat, että jokin on vialla.

Välivaihe: kohtalainen Alzheimerin tauti

Kun Alzheimerin tauti etenee välivaiheeseen, oireet korostuvat ja vaikuttavat jokapäiväiseen elämään enemmän. Muistin menetys pahenee, ja henkilö voi unohtaa tärkeitä tapahtumia tai yksityiskohtia omasta elämästään. Vaikeudet päivittäisten tehtävien suorittamisessa, kuten pukeutumisessa tai taloudenhoidossa, tulevat yhä selvemmiksi. Sekavuus, sekaannus ja käyttäytymisen muutokset ovat myös yleisiä. Tämän vaiheen aikana henkilö saattaa tarvita apua tietyissä toimissa selviytyäkseen jokapäiväisestä elämästä.

Myöhäinen vaihe: vaikea Alzheimerin tauti

Alzheimerin taudin loppuvaiheessa tauti on vaikuttanut vakavasti aivojen toimintaan. Ihminen voi menettää kyvyn kommunikoida, tunnistaa rakkaansa ja hallita perustarpeita, kuten syömistä tai liikkumista. Fyysiset terveysongelmat, kuten nielemisvaikeudet ja lisääntynyt infektioriski, ovat myös yleisiä. Tässä vaiheessa on tavallista, että henkilö tarvitsee ympärivuorokautista hoitoa. Sairaus johtaa lopulta kehon elintoimintojen vähitellen sammumiseen.

Sensoremin turvahälyttimessä on GPS-paikannus, lääkitysmuistutukset ja automaattinen putoamishälytys

Sensoremin turvahälytin on esimerkki teknisestä apuvälineestä, joka on kehitetty erityisesti dementiaa sairastaville. Turvahälytin toimii ulkona ja siinä on sisäänrakennettu GPS-paikannus, jotta omaiset näkevät käyttäjän sijainnin kartalla Sensorem-sovelluksessa. Turvahälytys (kaksisuuntainen viestintä) kutsuu sukulaiset automaattisesti, jos käyttäjä poistuu ennalta määrätyltä maantieteelliseltä alueelta. Turvahälyttimessä on myös lääkitysmuistutukset, mikä tarkoittaa, että kellosta kuuluu ääni ja se kertoo käyttäjälle, että on aika ottaa lääkkeensä. Turvahälytin voi myös hälyttää putoamisesta automaattisesti sisäänrakennetun putoamisanturin avulla.

 

Sensorem turvahälytin vanhuksille ja omaisille. Hälytin voidaan liittää sukulaisiin. Blogi turvallisuudesta ja ratkaisuista

 

LUE TIETOJA MITEN SENSOREMS-GPS-KELLO VOI AUTTA DEMENTIAAN