Miksi ihmiset saavat Alzheimerin?

Useilla tekijöillä uskotaan olevan tärkeä rooli taudin kehittymisessä

Alzheimerin tauti on yksi yleisimmistä dementian muodoista, ja se vaikuttaa miljooniin ihmisiin maailmanlaajuisesti. Mutta miksi ihmiset saavat Alzheimerin? Tutkijat eivät ole vielä pystyneet määrittämään tarkkaa syytä, mutta useiden tekijöiden uskotaan olevan tärkeä rooli taudin kehittymisessä. Tässä käydään läpi joitakin tärkeimpiä vaikuttavia tekijöitä.

Geneettiset tekijät

Genetiikalla on merkittävä rooli Alzheimerin taudin riskissä. Tietyt geenit, kuten APOE-e4, on yhdistetty lisääntyneeseen sairauden riskiin. Jos lähisukulaisella on Alzheimerin tauti, riski itse sairastua kasvaa. On myös epätavallisia geneettisiä mutaatioita, jotka suoraan aiheuttavat perinnöllisen Alzheimerin muodon, mutta nämä tapaukset ovat erittäin harvinaisia.

Ikä

Ikä on Alzheimerin taudin suurin riskitekijä. Suurin osa sairastuneista on yli 65-vuotiaita. Riski sairastua Alzheimerin tautiin kaksinkertaistuu noin viiden vuoden välein 65 ikävuoden jälkeen. Vaikka Alzheimerin tauti voi joskus ilmaantua aikaisemmin, se on huomattavasti harvinaisempaa.

Elämäntapa ja terveys

Elämäntyylitekijöillä ja yleisellä terveydellä on myös suuri vaikutus riskiin sairastua Alzheimerin tautiin. Sydän- ja verisuonisairaudet, korkea verenpaine, diabetes, tupakointi ja liikalihavuus ovat kaikki yhteydessä lisääntyneeseen riskiin. Tutkimukset osoittavat myös, että fyysinen aktiivisuus, tasapainoinen ruokavalio ja henkinen stimulaatio voivat auttaa vähentämään Alzheimerin taudin riskiä.

Ympäristötekijät

Ympäristötekijät, kuten altistuminen ilmansaasteille tai myrkyllisille aineille, voivat myös vaikuttaa Alzheimerin taudin riskiin. Vaikka näitä yhteyksiä tutkitaan edelleen, jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että pitkäaikainen altistuminen haitallisille aineille voi vaikuttaa kielteisesti aivojen terveyteen.

Sensoremin turvahälyttimessä on GPS-paikannus, lääkitysmuistutukset ja automaattinen putoamishälytys

Sensoremin turvahälytin on esimerkki teknisestä apuvälineestä, joka on kehitetty erityisesti dementiaa sairastaville. Turvahälytin toimii ulkona ja siinä on sisäänrakennettu GPS-paikannus, jotta omaiset näkevät käyttäjän sijainnin kartalla Sensorem-sovelluksessa. Turvahälytys (kaksisuuntainen viestintä) kutsuu sukulaiset automaattisesti, jos käyttäjä poistuu ennalta määrätyltä maantieteelliseltä alueelta. Turvahälyttimessä on myös lääkitysmuistutukset, mikä tarkoittaa, että kellosta kuuluu ääni ja se kertoo käyttäjälle, että on aika ottaa lääkkeensä. Turvahälytin voi myös hälyttää putoamisesta automaattisesti sisäänrakennetun putoamisanturin avulla.

 

Sensorem turvahälytin vanhuksille ja omaisille. Hälytin voidaan liittää sukulaisiin. Blogi turvallisuudesta ja ratkaisuista

 

LUE TIETOJA MITEN SENSOREMS-GPS-KELLO VOI AUTTA DEMENTIAAN