Onko epilepsia perinnöllistä?
Epilepsia on neurologinen sairaus, jolle on tunnusomaista toistuvat kohtaukset, jotka johtuvat aivojen sähköisen toiminnan häiriöistä. Yleinen kysymys on, onko epilepsia perinnöllistä ja onko sillä geneettistä yhteyttä. Vastaus ei ole täysin yksinkertainen, sillä erityyppisillä epilepsialla voi olla erilaisia syitä. Tässä tarkastellaan, mitä tutkimus sanoo epilepsian ja perinnöllisyyden välisestä yhteydestä.
Onko epilepsia geneettinen sairaus?
Joillakin epilepsiatyypeillä on selkeä geneettinen komponentti. Tämä tarkoittaa, että henkilö voi periä sairauden alttiuden vanhemmiltaan. Mutta perinnöllisyyden rooli vaihtelee epilepsian tyypistä riippuen:
- Idiopaattinen epilepsia: Tämän tyyppisellä epilepsialla ei ole tunnettua syytä, mutta tutkijat ovat havainneet, että geneettisillä tekijöillä on usein tärkeä rooli. Tämä koskee erityisesti lapsuudessa alkavaa epilepsiaa.
- Oireellinen epilepsia: Tämä epilepsian muoto johtuu taustalla olevasta aivovauriosta tai -sairaudesta, kuten aivovauriosta syntymän yhteydessä tai aivokasvaimesta. Täällä genetiikka on vähemmän tärkeä.
Kuinka suuri riski saada epilepsia on perinnöllinen?
Se, että perheenjäsenellä on epilepsia, ei automaattisesti tarkoita, että sairaus periytyy. Tutkimukset osoittavat, että:
- Jos vanhemmalla on epilepsia, lapsen riski sairastua epilepsiaan on yleensä pieni, 1-10 prosenttia epilepsian tyypistä riippuen.
- Jos molemmilla vanhemmilla on epilepsia, riski kasvaa, mutta se ei ole silti taattua.
Useita eri geenejä voi olla mukana, ja usein se on genetiikan ja ympäristötekijöiden yhdistelmä, joka laukaisee taudin.
Mitä tutkimus sanoo genetiikasta ja epilepsiasta?
Tutkijat ovat tunnistaneet tiettyjä epilepsiaan liittyviä geenejä, mutta ne muodostavat vain pienen osan taudin yleisestä geneettisestä perustasta. Useimmilla epilepsiapotilailla on geneettisten ja ei-geneettisten tekijöiden yhdistelmä, jotka vaikuttavat sairauteen. Esimerkiksi ympäristötekijät, kuten infektiot, aivovauriot tai hapenpuute syntymässä, voivat olla tärkeässä roolissa.
Turvahälytin, jotta hälytyksen voi nostaa milloin tahansa
Sensoremin turvahälytin voi automaattisesti hälyttää kaatumisen sattuessa ja soittaa sitten sukulaisille kellon sisäänrakennetun kaiutinpuhelimen avulla, jossa on kaksisuuntainen tietoliikenne. Käyttäjä voi nostaa hälytyksen myös manuaalisesti painamalla fyysistä hälytyspainiketta. Turvahälytin toimii ulkona ja siinä on sisäänrakennettu GPS-paikannus, jotta omaiset näkevät käyttäjän sijainnin kartalla Sensorem-sovelluksessa.
LUE TIETOJA MITEN TURVALLISUUSHÄLYTYKSET VOIVAT LISÄÄ TURVALLISUUTTA EPILEPSIALLA