Er Parkinsons sykdom dødelig?
Parkinsons sykdom er en nevrologisk lidelse som påvirker kroppens evne til å kontrollere bevegelser, i tillegg til andre viktige funksjoner. Det er en langsomt fremadskridende sykdom, noe som betyr at symptomene forverres gradvis over tid. Men er den dødelig? Det korte svaret er: ikke direkte. Parkinsons sykdom er sjelden den umiddelbare dødsårsaken, men komplikasjoner knyttet til sykdommen kan i noen tilfeller bli livstruende.
En kronisk, men ikke akutt sykdom
Parkinson er en kronisk sykdom, noe som betyr at den varer livet ut. Den er ikke akutt dødelig slik som for eksempel hjerteinfarkt eller hjerneslag. Mange mennesker lever i flere tiår med Parkinsons sykdom, særlig med god behandling og støtte.
Hva kan gjøre Parkinson dødelig?
Det som i noen tilfeller gjør Parkinsons sykdom livstruende, er komplikasjonene som kan oppstå etter hvert som sykdommen utvikler seg:
-
Fallulykker: Stivhet, balanseproblemer og muskelsvakhet øker risikoen for fall, som igjen kan føre til alvorlige skader.
-
Lungebetennelse: Svelgevansker, som ofte forekommer i senere stadier, kan føre til at mat eller drikke havner i luftveiene og gir lungebetennelse.
-
Svækket allmenntilstand: I avanserte stadier kan både fysisk og kognitiv funksjon reduseres så mye at kroppen ikke orker mer.
Levetid med Parkinson
Forskning viser at personer med Parkinson i gjennomsnitt lever noe kortere enn befolkningen ellers, men forskjellen er ofte mindre enn man tror. Levetiden avhenger av faktorer som alder ved diagnosetidspunktet, generell helsetilstand og hvor godt sykdommen håndteres. Med god medisinsk oppfølging og tilpasset livsstil kan mange leve et langt og meningsfullt liv.
Fokus på livskvalitet
Selv om Parkinsons sykdom kan forkorte livet noe, handler mye av behandlingen om å opprettholde livskvaliteten. Det innebærer ikke bare å behandle fysiske symptomer, men også å gi støtte til psykisk helse, sosialt liv og selvstendighet. Gjennom fysioterapi, ergoterapi og støtte fra pårørende og helsepersonell kan mange beholde et aktivt og meningsfullt liv i mange år.
Sammenhengen mellom Parkinson og demens
I senere stadier av Parkinsons sykdom opplever mange kognitiv svikt, og noen utvikler det som kalles Parkinsondemens. Dette innebærer problemer med hukommelse, konsentrasjon og endringer i atferd. Årsaken er at sykdommen påvirker flere deler av hjernen enn bare de som styrer bevegelser, og etter hvert påvirkes også tanke- og følelsesliv.
Sensorems trygghetsalarm har GPS-posisjonering, medisinpåminnelser og automatisk fallalarm
Sensorems trygghetsalarm er et eksempel på et teknisk hjelpemiddel spesielt utviklet for personer med demens. Trygghetsalarmen fungerer utendørs og har innebygget GPS-posisjonering slik at pårørende kan se brukerens posisjon på kart i Sensorem-appen. Pårørende blir automatisk oppringt av trygghetsalarmen (toveis kommunikasjon) dersom brukeren forlater et forhåndsbestemt geografisk område. Trygghetsalarmen har også medisinpåminnelser, som betyr at klokken avgir en lyd og forteller brukeren at det er på tide å ta medisinene sine. Trygghetsalarmen kan også varsle automatisk ved fall med den innebygde fallsensoren.
LES OM HVORDAN SENSOREMS TRYGGHETSALARM KAN HJELPE VED DEMENS