Är Parkinsons sjukdom dödlig?
Parkinsons sjukdom är en neurologisk sjukdom som påverkar kroppens rörelseförmåga och andra viktiga funktioner. Den är långsamt fortskridande, vilket innebär att symtomen förvärras över tid. Men är den dödlig? Det korta svaret är: inte direkt. Parkinsons sjukdom i sig är sällan den direkta dödsorsaken, men sjukdomens konsekvenser kan leda till livshotande komplikationer.
En kronisk men inte akut sjukdom
Parkinson är en kronisk sjukdom, vilket betyder att den varar livet ut. Den är inte akut dödlig på samma sätt som till exempel en hjärtinfarkt eller stroke. Många personer lever i flera decennier med Parkinsons sjukdom, särskilt med rätt behandling och stöd.
Vad leder till döden vid Parkinson?
Det som kan göra Parkinsons sjukdom dödlig är de komplikationer som uppstår i takt med att sjukdomen fortskrider. Dessa kan inkludera:
-
Fallolyckor: Stelhet, balansproblem och muskelsvaghet ökar risken för fall, vilket kan leda till allvarliga skador.
-
Lunginflammation: Sväljsvårigheter, som ofta uppkommer i senare stadier, ökar risken för att mat eller vätska hamnar i luftvägarna och orsakar lunginflammation.
-
Försämrad allmäntillstånd: I avancerade stadier kan både fysisk och kognitiv förmåga försämras så pass mycket att kroppen inte orkar längre.
Livslängd med Parkinson
Forskning visar att personer med Parkinson i genomsnitt lever något kortare än den övriga befolkningen, men skillnaden är mindre än många tror. Mycket beror på individens ålder vid insjuknandet, allmänt hälsotillstånd och hur väl sjukdomen hanteras. Med god vård, medicinering och livsstilsanpassningar kan många leva ett långt och meningsfullt liv.
Fokus på livskvalitet
Även om Parkinsons sjukdom kan förkorta livet något, handlar mycket av behandlingen om att förbättra livskvaliteten. Det handlar inte bara om att lindra fysiska symtom, utan också om att ge stöd för psykisk hälsa, socialt liv och självständighet. Genom fysioterapi, arbetsterapi och stöd från närstående och vårdpersonal kan man behålla ett aktivt liv långt upp i åldrarna.
Hur hänger Parkinsons och demens ihop?
I sjukdomens senare skeden drabbas många även av kognitiv svikt, vilket i vissa fall utvecklas till Parkinsondemens. Det innebär försämrat minne, koncentrationssvårigheter och förändringar i beteende. Anledningen är att sjukdomen påverkar fler delar av hjärnan än bara de som styr rörelser, vilket gör att både kropp och tanke kan påverkas över tid.
Sensorems trygghetslarm har GPS-positionering, medicinpåminnare och automatiskt fall-larm
Sensorems trygghetslarm är ett exempel på ett tekniskt hjälpmedel särskilt framtaget för personer med demenssjukdom. Trygghetslarmet fungerar utomhus och har inbyggd GPS-positionering så att anhöriga kan se användarens position på en karta i Sensorem-appen. Anhöriga blir automatiskt uppringda av trygghetslarmet (tvåvägskommunikation) om användaren lämnar ett förbestämt geografiskt område. Trygghetslarmet har även medicinpåminnare vilket innebär att klockan ger ifrån sig ljud och säger till användaren att det är dags att ta sin medicin. Trygghetslarmet kan också larma automatiskt vid fall med den inbyggda fallsensorn.