Ændrer personligheden sig ved Parkinson?
Parkinsons sygdom forbindes oftest med fysiske symptomer som rystelser, stivhed og langsomme bevægelser. Men noget, der ofte overses – både af sundhedspersonale og pårørende – er, hvordan sygdommen kan påvirke en persons personlighed og følelsesliv. Mange oplever, at den de kender, begynder at ændre sig – ikke kun fysisk, men også mentalt.
Men ændrer personligheden sig virkelig ved Parkinson? Og hvorfor sker det?
Ikke en ny personlighed – men ændringer kan forekomme
Parkinson ændrer ikke, hvem du er som menneske, men sygdommen kan påvirke, hvordan du udtrykker dig, reagerer følelsesmæssigt og omgås andre. Det skyldes ofte:
-
Ændringer i hjernens signalstoffer, især dopamin, som styrer humør og motivation
-
Fysiske begrænsninger, der kan føre til social tilbagetrækning
-
Psykiske symptomer som depression, angst og apati, der er almindelige ved Parkinson
-
Bivirkninger fra medicin, som i nogle tilfælde kan give impulsiv adfærd eller humørsvingninger
Personen kan derfor virke mere indadvendt, mindre engageret eller følelsesmæssigt forandret. Disse forandringer er som regel symptomer på sygdommen, ikke et bevidst valg.
Hvordan påvirker det relationer?
Ændringer i adfærd og følelsesliv kan være svære for både den ramte og de pårørende. Det kan skabe misforståelser og frustration. Åben dialog, støtte fra sundhedssystemet og eventuelt professionel samtalehjælp kan være en stor hjælp for alle involverede.
Parkinson og demens – hvordan hænger det sammen?
I de senere stadier af sygdommen udvikler nogle kognitive symptomer som hukommelsesbesvær, koncentrationsproblemer og nedsat dømmekraft. Dette kaldes Parkinsondemens. En nært beslægtet sygdom er Lewy body demens, som kombinerer både motoriske og kognitive symptomer. Ikke alle med Parkinson udvikler demens, men det er vigtigt at kende til sammenhængen for at kunne støtte bedst muligt.
Sensorems sikkerhedsalarm har GPS-positionering, medicinpåmindelser og automatisk faldalarm
Sensorems tryghedsalarm er et eksempel på et teknisk hjælpemiddel specielt udviklet til mennesker med demens. Tryghedsalarmen fungerer udendørs og har indbygget GPS-positionering, så pårørende kan se brugerens position på et kort i Sensorem-appen. Pårørende tilkaldes automatisk af sikkerhedsalarmen (tovejskommunikation), hvis brugeren forlader et forudbestemt geografisk område. Tryghedsalarmen har også medicinpåmindelser, hvilket betyder, at uret udsender en lyd og fortæller brugeren, at det er tid til at tage sin medicin. Sikkerhedsalarmen kan også alarmere automatisk ved fald med den indbyggede faldsensor.