Demensens fyra A:n
Demens är en komplex sjukdom som påverkar både kognitiva och motoriska funktioner. En vanlig modell för att förstå dess påverkan är genom de fyra A:n: Amnesi, Afasi, Apraxi och Agnosi. Dessa begrepp hjälper oss att identifiera och hantera de utmaningar som demenssjuka och deras anhöriga ställs inför.
Amnesi – Minnesförlust
Amnesi, eller minnesförlust, är ett av de mest kända symptomen på demens. Det börjar ofta med svårigheter att komma ihåg nyligen inträffade händelser, medan äldre minnen kan vara relativt bevarade. Med tiden försämras dock minnet ytterligare, vilket kan göra det svårt för den drabbade att orientera sig, känna igen nära och kära eller hantera vardagliga uppgifter.
Afasi – Språkliga svårigheter
Afasi innebär problem med språk och kommunikation. Den drabbade kan ha svårt att hitta ord, förstå tal eller formulera meningar. Detta leder ofta till frustration och missförstånd i sociala sammanhang. Att använda enkla, tydliga meningar och ge den drabbade tid att uttrycka sig kan underlätta kommunikationen.
Apraxi – Försämrad rörelseförmåga
Apraxi är en störning i rörelseförmågan, där personen har svårt att utföra välbekanta handlingar trots att musklerna fungerar normalt. Exempel kan vara svårigheter att knäppa knappar, använda bestick eller borsta tänderna. Genom att bryta ner uppgifter i mindre steg och erbjuda vägledning kan man underlätta vardagen för den drabbade.
Agnosi – Svårigheter att tolka sinnesintryck
Agnosi innebär att personen har svårt att tolka och känna igen föremål, personer eller ljud, trots att syn, hörsel och känsel fungerar som de ska. Detta kan göra det svårt att känna igen ansikten, förstå föremåls funktion eller orientera sig i omgivningen. Att skapa en trygg och välbekant miljö kan minska ångest och förvirring.
Sensorems trygghetslarm har GPS-positionering, medicinpåminnare och automatiskt fall-larm
Sensorems trygghetslarm är ett exempel på ett tekniskt hjälpmedel särskilt framtaget för personer med demenssjukdom. Trygghetslarmet fungerar utomhus och har inbyggd GPS-positionering så att anhöriga kan se användarens position på en karta i Sensorem-appen. Anhöriga blir automatiskt uppringda av trygghetslarmet (tvåvägskommunikation) om användaren lämnar ett förbestämt geografiskt område. Trygghetslarmet har även medicinpåminnare vilket innebär att klockan ger ifrån sig ljud och säger till användaren att det är dags att ta sin medicin. Trygghetslarmet kan också larma automatiskt vid fall med den inbyggda fallsensorn.