Nytt bältrosvaccin kan minska risken för demens

En ny studie från Oxforduniversitetet, publicerad i Nature Medicine, indikerar att det nyligen godkända bältrosvaccinet Shingrix kan minska risken för att utveckla demens.

Forskare analyserade data från över 200 000 amerikaner, varav hälften hade fått Shingrix-vaccinet. Resultaten visade att risken för att utveckla demens inom sex år efter vaccination var 17 procent lägre i den vaccinerade gruppen, med en ännu tydligare effekt hos kvinnor.

Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, beskriver studien som omfattande och välgjord och menar att den stärker tidigare fynd som pekar i samma riktning.

Även om resultaten är lovande, krävs ytterligare forskning för att fastställa de bakomliggande mekanismerna och bekräfta sambandet mellan bältrosvaccination och minskad demensrisk.

Du kan läsa mer om studien hos Nature Medicine.

Sensorems trygghetslarm har GPS-positionering, medicinpåminnare och automatiskt fall-larm

Sensorems trygghetslarm är ett exempel på ett tekniskt hjälpmedel särskilt framtaget för personer med demenssjukdom. Trygghetslarmet fungerar utomhus och har inbyggd GPS-positionering så att anhöriga kan se användarens position på en karta i Sensorem-appen. Anhöriga blir automatiskt uppringda av trygghetslarmet (tvåvägskommunikation) om användaren lämnar ett förbestämt geografiskt område. Trygghetslarmet har även medicinpåminnare vilket innebär att klockan ger ifrån sig ljud och säger till användaren att det är dags att ta sin medicin. Trygghetslarmet kan också larma automatiskt vid fall med den inbyggda fallsensorn.

 

Senior med Sensorem trygghetslarm på armen. Larmet fungerar utomhus och utan hemtjänst

 

 

LÄS OM HUR SENSOREMS GPS KLOCKA KAN HJÄLPA VID DEMENS