Alzheimers tre faser

Alzheimers sygdom kan opdeles i tre hovedfaser

Alzheimers sygdom er en fremadskridende neurologisk sygdom, der gradvist påvirker hjernens funktioner. Sygdommen udvikler sig i tre hovedfaser: tidlig, moderat og sen fase. Hver fase har sine egne karakteristiske symptomer og udfordringer. Her beskriver vi disse faser, og hvad der kendetegner dem.

Tidig fas: mild Alzheimer

I den tidlige fase af Alzheimers er symptomerne ofte milde og kan let forveksles med aldersrelaterede hukommelsesproblemer. Almindelige tegn er vanskeligheder med at huske nyligt lært information, holde styr på tider og finde de rigtige ord i samtalen. Personen kan også have svært ved at planlægge eller organisere hverdagens opgaver. På trods af disse problemer kan den enkelte som regel fortsætte med at leve selvstændigt, selvom pårørende ofte bemærker, at der er noget galt.

Moderat fase: moderat Alzheimers

Når Alzheimers bevæger sig ind i den moderate fase, bliver symptomerne mere udtalte og påvirker dagligdagen i højere grad. Hukommelsestabet forværres, og personen kan glemme vigtige begivenheder eller detaljer fra sit eget liv. Besvær med at udføre dagligdags opgaver, såsom påklædning eller styring af økonomi, bliver mere og mere mærkbar. Forvirring, desorientering og adfærdsændringer er også almindelige. I denne fase kan personen have brug for hjælp til visse aktiviteter for at klare hverdagen.

Sen fase: svær Alzheimers

I den sene fase af Alzheimers har sygdommen alvorligt påvirket hjernens funktioner. Personen kan miste evnen til at kommunikere, genkende sine kære og håndtere basale behov såsom at spise eller bevæge sig. Fysiske helbredsproblemer, såsom synkebesvær og øget risiko for infektion, er også almindelige. På dette stadie er det almindeligt, at personen har behov for døgnpleje. Sygdommen fører i sidste ende til, at kroppens vitale funktioner gradvist lukker ned.

Sensorems sikkerhedsalarm har GPS-positionering, medicinpåmindelser og automatisk faldalarm

Sensorems tryghedsalarm er et eksempel på et teknisk hjælpemiddel specielt udviklet til mennesker med demens. Tryghedsalarmen fungerer udendørs og har indbygget GPS-positionering, så pårørende kan se brugerens position på et kort i Sensorem-appen. Pårørende tilkaldes automatisk af sikkerhedsalarmen (tovejskommunikation), hvis brugeren forlader et forudbestemt geografisk område. Tryghedsalarmen har også medicinpåmindelser, hvilket betyder, at uret udsender en lyd og fortæller brugeren, at det er tid til at tage sin medicin. Sikkerhedsalarmen kan også alarmere automatisk ved fald med den indbyggede faldsensor.

 

Senior med Sensorem trygghetslarm på armen. Larmet fungerar utomhus och utan hemtjänst

LÆS OM HVORDAN SENSOREMS GPS-URET KAN HJÆLPE VED DEMENS