Hvorfor får du Alzheimers?
Flere faktorer menes at spille en vigtig rolle i udviklingen af sygdommen
Alzheimers sygdom er en af de mest almindelige former for demens og rammer millioner af mennesker verden over. Men hvorfor får man Alzheimers? Forskere har endnu ikke været i stand til at fastslå en nøjagtig årsag, men flere faktorer menes at spille en vigtig rolle i udviklingen af sygdommen. Her gennemgår vi nogle af de væsentligste medvirkende faktorer.
Genetiske faktorer
Genetik spiller en væsentlig rolle i risikoen for at udvikle Alzheimers. Visse gener, såsom APOE-e4, er blevet forbundet med en øget risiko for sygdommen. Hvis en nærtstående har Alzheimers, øges risikoen for at blive ramt. Der er også sjældne genetiske mutationer, der direkte forårsager en arvelig form for Alzheimers, men disse tilfælde er meget sjældne.
Alder
Alder er den største risikofaktor for Alzheimers sygdom. De fleste berørte er over 65 år. Risikoen for at udvikle Alzheimers fordobles cirka hvert femte år efter 65 år. Selvom Alzheimers nogle gange kan opstå tidligere, er det væsentligt mindre almindeligt.
Livsstil og sundhed
Livsstilsfaktorer og generel sundhed har også stor betydning for risikoen for at udvikle Alzheimers. Hjerte-kar-sygdomme, forhøjet blodtryk, diabetes, rygning og fedme er alle forbundet med en øget risiko. Forskning viser også, at fysisk aktivitet, en afbalanceret kost og mental stimulering kan være med til at reducere risikoen for Alzheimers.
Miljømæssige faktorer
Miljøfaktorer, såsom eksponering for luftforurening eller giftige stoffer, kan også påvirke risikoen for Alzheimers. Selvom disse sammenhænge stadig undersøges, tyder noget forskning på, at langvarig eksponering for skadelige stoffer kan påvirke hjernens sundhed negativt.