Tips til at kunne blive hjemme længere – en guide til seniorer
At kunne blive hjemme længere er et ønske for mange ældre, der ønsker at bevare deres selvstændighed og den tryghed, som deres eget hjem giver. Med de rette tilpasninger og støtte er der gode muligheder for at gøre dette på en sikker og funktionel måde. Her er nogle praktiske tips til, hvordan du som senior kan skabe et mere funktionelt og trygt bomiljø, få hjælp til service og vedligeholdelse samt adgang til pleje i hjemmet.
1. Gør boligen mere funktionel og sikker
Et trygt og let tilgængeligt hjem er et vigtigt grundlag for at kunne blive længere. Her er nogle justeringer, der kan gøre en stor forskel:
- Installer skridsikring og gribebøjler : Badeværelset er ofte en risikozone for faldulykker. Ved at installere skridsikker beskyttelse i bruseren og montere håndtag ved bad og toilet, kan du mindske risikoen for ulykker.
- Fjern tærskler og brede gangbroer : Hvis du bruger rollator eller kørestol, kan det være en stor hjælp at fjerne tærskler og udvide døråbninger. Dette letter mobiliteten og mindsker risikoen for at snuble.
- Tilpas belysningen : God belysning er vigtig for at kunne se og færdes sikkert i hjemmet, især om aftenen. Invester i stærkere lys og placer dem strategisk i områder, hvor du ofte går, for eksempel i entre og trapper.
- Tryghedsalarm : At have en tryghedsalarm betyder, at du hurtigt kan ringe efter hjælp, hvis der skulle ske noget. Med Sensorems tryghedsalarm kan brugeren fortsætte med at bo selvstændigt, da alarmen primært er knyttet til pårørende og reagerer de ikke, går alarmen videre til alarmcentralen. Tryghedsalarmen er helt privat og der kræves ingen indgriben fra hjemmeplejen.
2. Få hjælp til vedligeholdelse og service
At passe hjemmet kan blive mere udmattende med årene, men der er hjælp at hente til forskellige dele af vedligeholdelsesarbejdet:
- Søg hjælp gennem kommunen : Kommunerne tilbyder ofte praktiske ydelser som snerydning, havearbejde og enkle reparationer gennem fx hjemmetjenesten. Du kan søge om denne støtte via socialtilsynet.
- Brug RUT-fradrag : RUT-fradrag gælder for husholdningsydelser og betyder, at du får skattefradrag på en stor del af udgiften. Du kan bruge RUT-fradrag til fx rengøring, havearbejde og simpel håndarbejde. Mange virksomheder har specialiseret sig i at hjælpe ældre rundt i hjemmet, og de kan hjælpe med regelmæssig rengøring eller vedligeholdelse.
- Installer digitale hjælpemidler : Smart home-teknologier, såsom automatiske dørlåse og fjernbetjente lys, kan gøre hverdagen lettere og gøre hjemmet mere sikkert. Ved hjælp af apps og fjernstyrede løsninger kan du have kontrol over sikkerheden, selvom du ikke bevæger dig så gnidningsfrit længere.
3. Få pleje i hjemmet
For dem, der har brug for ekstra hjælp til hverdagens aktiviteter, kan hjemmesygepleje være en god løsning. Der findes forskellige former for støtte og ydelser, der kan give den hjælp, du har brug for, uden at skulle flytte på plejehjem.
- Hjemmepleje : Hjemmepleje er en fleksibel service, der betyder, at personalet kommer hjem til dig for at hjælpe med det, du har brug for, såsom personlig pleje, madlavning og rengøring. Du søger hjemmepleje gennem kommunens bistandsansvarlige, som foretager en vurdering af dit behov.
- Måltidshjælp og indkøbsposer : Har du svært ved at lave mad, kan hjemmetjenesten ofte hjælpe med måltiderne. Derudover er der private leverandører, som tilbyder madposer og hjemlevering af færdigretter. Nogle kommuner har også maduddeling, hvor personalet leverer varme måltider direkte til døren.
- Forsørgerstøtte : For dem, der har pårørende, der hjælper til i hverdagen, er der mulighed for at søge pårørendestøtte, hvor kommunen tilbyder aflastning til pårørende gennem dagtilbud eller andre kortvarige indsatser.
At blive hjemme længere handler om at skabe et trygt og funktionelt hjemmemiljø, få hjælp til praktisk vedligeholdelse og have adgang til pleje, når det er nødvendigt. Gennem tilpasninger i hjemmet, hjælp til husholdningsydelser og mulighed for støtte fra kommunen kan du skabe forudsætningerne for et fortsat trygt og selvstændigt liv i eget hjem. Tag kontakt til din kommune for at få information om, hvilken støtte og ydelser der er til rådighed for dig – det kan gøre en stor forskel i hverdagen og give dig mulighed for at blive ved med at hygge dig derhjemme i længere tid.
LÆS OM HVORDAN SENSOREMS SIKKERHEDSALARM KAN FORØGE SIKKERHED OG FRIHED FOR BRUGEREN