5 tidiga tecken på demens – vad du bör vara uppmärksam på

Demens är en samling symptom som påverkar hjärnans kognitiva funktioner, såsom minne, tankeförmåga och beteende. Att upptäcka tidiga tecken kan vara avgörande för att få rätt diagnos och stöd i tid. Här är fem tidiga tecken på demens som kan vara bra att känna till.

1. Minnesförlust som påverkar vardagen

Minnesproblem är ofta ett av de första tecknen på demens. Det handlar inte om att glömma var man lagt nycklarna, utan om att glömma nyligen inhämtad information, viktiga datum eller att ställa samma frågor upprepade gånger. När minnesförlust påverkar förmågan att utföra dagliga sysslor kan det vara ett varningstecken.

2. Svårigheter att planera eller lösa problem

Personer med tidig demens kan ha problem med att följa instruktioner eller hantera komplexa uppgifter som att betala räkningar eller laga mat enligt ett recept. De kan även uppleva svårigheter med att tänka framåt och organisera vardagliga aktiviteter.

3. Förvirring kring tid och plats

Att glömma vilken dag det är eller vart man är på väg är ett annat vanligt tecken. En person med demens kan exempelvis tappa orienteringen även i bekanta miljöer eller ha svårt att förstå något som inte händer omedelbart. Denna desorientering kan skapa oro och förvirring.

4. Förändringar i humör och personlighet

Tidiga stadier av demens kan leda till oförklarliga humörsvängningar, irritabilitet eller nedstämdhet. Vissa kan också bli mer tillbakadragna, förlora intresset för aktiviteter de tidigare uppskattade eller visa tecken på ångest och misstänksamhet mot andra.

5. Svårigheter att hitta rätt ord eller följa samtal

Språkproblem är vanliga vid demens. Det kan innebära att personen ofta tappar ord, kämpar med att följa en konversation eller använder fel ord i meningar. Dessa problem kan göra att de undviker sociala situationer för att inte känna sig osäkra.

När ska man söka hjälp?

Om du eller någon i din närhet uppvisar flera av dessa symptom är det viktigt att kontakta en läkare för en bedömning. Många tillstånd kan likna demens, och en tidig diagnos kan leda till bättre behandlingsmöjligheter och stöd.

Att vara uppmärksam på dessa tecken kan hjälpa till att identifiera demens i ett tidigt skede. Genom att agera tidigt kan man förbättra livskvaliteten både för den drabbade och deras närstående.

Sensorems trygghetslarm har GPS-positionering, medicinpåminnare och automatiskt fall-larm

Sensorems trygghetslarm är ett exempel på ett tekniskt hjälpmedel särskilt framtaget för personer med demenssjukdom. Trygghetslarmet fungerar utomhus och har inbyggd GPS-positionering så att anhöriga kan se användarens position på en karta i Sensorem-appen. Anhöriga blir automatiskt uppringda av trygghetslarmet (tvåvägskommunikation) om användaren lämnar ett förbestämt geografiskt område. Trygghetslarmet har även medicinpåminnare vilket innebär att klockan ger ifrån sig ljud och säger till användaren att det är dags att ta sin medicin. Trygghetslarmet kan också larma automatiskt vid fall med den inbyggda fallsensorn.

 

Senior med Sensorem trygghetslarm på armen. Larmet fungerar utomhus och utan hemtjänst

 

 

LÄS OM HUR SENSOREMS GPS KLOCKA KAN HJÄLPA VID DEMENS