Vad är en minnesutredning?

En minnesutredning är en viktig process för att utreda minnesproblem och fastställa om dessa beror på demens eller andra orsaker. Denna utredning är avgörande för att kunna ge rätt diagnos och stöd till den som drabbas samt deras anhöriga. Här går vi igenom vad en minnesutredning innebär och vilka steg som ingår.

När är en minnesutredning aktuell?

En minnesutredning rekommenderas när en person upplever ihållande minnesproblem som påverkar vardagen. Det kan handla om att glömma viktiga saker, svårigheter att orientera sig eller problem med att utföra vanliga aktiviteter. Tidig diagnos är viktig eftersom vissa tillstånd kan behandlas eller förbättras med rätt åtgärder.

Så går en minnesutredning till

En minnesutredning kan utföras på vårdcentral eller på en specialiserad minnesmottagning. Den delas vanligtvis upp i tre delar:

  1. Anamnes och samtal
    Läkaren samlar in information om patientens hälsa, livssituation och symtom. Anhörigas perspektiv är ofta värdefullt, då de kan beskriva förändringar i beteende och kognitiv förmåga.
  2. Fysiska och kognitiva tester
    Blodprover och andra medicinska tester görs för att utesluta andra orsaker till minnesproblemen, som vitaminbrist eller infektioner. Kognitiva tester, som MMSE (Mini-Mental State Examination), används för att bedöma minne, språk och problemlösning.
  3. Bilddiagnostik
    I vissa fall kan hjärnavbildning, såsom magnetkamera (MR) eller datortomografi (CT), behövas för att upptäcka förändringar i hjärnans struktur.

Vad händer efter diagnosen?

Om utredningen visar att personen har en demenssjukdom, som Alzheimers, planeras nästa steg. Detta kan inkludera läkemedelsbehandling, stöd från vård och omsorg samt rådgivning för anhöriga. Målet är att förbättra livskvaliteten och ge rätt stöd.

Varför är minnesutredning viktigt?

En minnesutredning hjälper inte bara till att ge en tydlig diagnos, utan kan även avslöja behandlingsbara orsaker till minnesproblem. Tidiga insatser kan ge en bättre prognos och möjliggöra planering för framtiden.

Minns att det aldrig är för tidigt att söka hjälp om du eller någon du känner upplever minnesproblem.

Sensorems trygghetslarm har GPS-positionering, medicinpåminnare och automatiskt fall-larm

Sensorems trygghetslarm är ett exempel på ett tekniskt hjälpmedel särskilt framtaget för personer med demenssjukdom. Trygghetslarmet fungerar utomhus och har inbyggd GPS-positionering så att anhöriga kan se användarens position på en karta i Sensorem-appen. Anhöriga blir automatiskt uppringda av trygghetslarmet (tvåvägskommunikation) om användaren lämnar ett förbestämt geografiskt område. Trygghetslarmet har även medicinpåminnare vilket innebär att klockan ger ifrån sig ljud och säger till användaren att det är dags att ta sin medicin. Trygghetslarmet kan också larma automatiskt vid fall med den inbyggda fallsensorn.

 

Senior med Sensorem trygghetslarm på armen. Larmet fungerar utomhus och utan hemtjänst

 

 

LÄS OM HUR SENSOREMS GPS KLOCKA KAN HJÄLPA VID DEMENS