Hvilke tekniske hjelpemidler finnes for demens?

Å leve med demens kan by på store utfordringer, både for den rammede og for pårørende. I dag finnes det imidlertid en rekke tekniske hjelpemidler som kan lette hverdagen, skape trygghet og fremme selvstendighet. Her går vi gjennom noen av de mest nyttige hjelpemidlene og hvordan de kan utgjøre en forskjell.

1. Alarmer og sikkerhetsløsninger

For personer med demens er det vanlig å føle seg utrygg, spesielt hvis man bor alene. Trygghetsalarm er derfor en viktig del av tekniske hjelpemidler. En trygghetsalarm kan være en enkel klokke eller armbånd med knapp som sender alarm til pårørende eller helsepersonell når personen trenger hjelp. Enkelte moderne trygghetsalarmer har også en GPS-funksjon, som gjør det mulig å raskt finne en person hvis de går seg vill.

2. Påminnelser og kalenderfunksjoner

Demens kan påvirke både korttids- og langtidshukommelsen, noe som gjør det lett å glemme viktige tider og oppgaver. Digitale kalendere med påminnelser, for eksempel i mobiltelefon eller nettbrett, kan bidra til å holde oversikt over dagens timeplan, medisintider og avtaler. Noen apper tilbyr også tilpassede påminnelser som kan vises med både lyd og bilde for ekstra klarhet. Det finnes også spesielle klokker designet for personer med demens, hvor du kan stille inn påminnelser om medisiner og andre viktige aktiviteter. Disse klokkene kan vibrere eller pipe for å minne deg på en oppgave, noe som reduserer risikoen for å glemme noe viktig.

3. Kognitive hjelpemidler til hverdagsrutiner

For de som synes det er vanskelig å holde styr på hverdagens rutiner, kan det være hjelp i form av kognitive hjelpemidler, som smarthusprodukter og digitale assistenter. Smarthøyttalere kan for eksempel bidra til å gi stemmestyrte instruksjoner, som å si når det er på tide å ta medisin, minne når det er på tide å spise eller til og med spille beroligende musikk hvis personen blir engstelig.

Å få hjelp til å navigere hjemme kan være en stor lettelse. Ved å installere bevegelsessensorer som aktiverer belysning kan du unngå risikoen for å falle i mørke rom. Det finnes også smarte låser og sensorer som oppdager om en dør står åpen, noe som kan være verdifullt dersom personen risikerer å gå ut midt på natten.

4. Videokommunikasjon og sosiale apper

Sosial isolasjon er et stort problem for mange mennesker med demens, spesielt hvis de ikke kan komme seg ut på egenhånd. Videokommunikasjon via tilpassede enheter eller nettbrett gjør det enkelt å holde kontakten med slektninger og venner, også for de som kan ha problemer med å bruke konvensjonell teknologi. Flere plattformer tilbyr enkle videokonferansegrensesnitt og kan tilpasses for å kreve minimal interaksjon, noe som gjør det enklere for personen med demens å bruke.

5. Fall- og helsemåler

Fallulykker er en stor risiko for eldre med demens. For å øke sikkerheten kan du bruke fallmålere som oppdager om personen har falt og sender automatisk varsel til pårørende eller alarmsentralen. Helsemålere, som pulsmålere eller blodtrykksmålere, kan også integreres for å følge personens helse og oppdage endringer tidlig.

Sensorems trygghetsalarm har GPS-posisjonering, medisinpåminnelser og automatisk fallalarm

Sensorems trygghetsalarm er et eksempel på et teknisk hjelpemiddel spesielt utviklet for personer med demens. Trygghetsalarmen fungerer utendørs og har innebygget GPS-posisjonering slik at pårørende kan se brukerens posisjon på kart i Sensorem-appen. Pårørende blir automatisk oppringt av trygghetsalarmen (toveis kommunikasjon) dersom brukeren forlater et forhåndsbestemt geografisk område. Trygghetsalarmen har også medisinpåminnelser, som betyr at klokken avgir en lyd og forteller brukeren at det er på tide å ta medisinene sine. Trygghetsalarmen kan også varsle automatisk ved fall med den innebygde fallsensoren.

 

Senior med Sensorem trygghetsalarm på armen. Alarmen fungerer utendørs og uten hjemmetjeneste

 

LES OM HVORDAN SENSOREMS TRYGGHETSALARM KAN HJELPE VED DEMENS