Så kan regelbundna besök på dagverksamhet hjälpa vid demenssjukdom

För personer med demenssjukdom kan vardagen kännas osäker och svår att navigera på egen hand. Dagverksamheter är speciellt utformade för att stödja och aktivera personer med demens och kan ha en stor positiv inverkan på både deras välmående och livskvalitet.

1. Socialt umgänge och gemenskap

Ett av de största problemen för personer med demens är ensamhet. Att delta i en dagverksamhet innebär möjlighet till meningsfulla möten och nya vänskaper. Här får man träffa andra i liknande situation och umgås i en trygg och stöttande miljö, vilket minskar ensamhetskänslor och stärker självkänslan.

2. Struktur och trygghet

Att ha fasta rutiner kan vara en viktig trygghet för den som lever med demens. Dagverksamhet erbjuder regelbundna aktiviteter och scheman som hjälper deltagarna att orientera sig och skapa ett mönster i vardagen. En strukturerad miljö där samma ansikten och aktiviteter återkommer skapar en känsla av trygghet och stabilitet.

3. Aktivering och stimulans

Dagverksamheter erbjuder en rad stimulerande aktiviteter som kan anpassas efter varje individs behov och intressen. Musik, konst, rörelse och minnesträning är några exempel som stimulerar hjärnan och hjälper till att bevara funktioner längre. Att få använda sin kropp och sina sinnen främjar en känsla av sammanhang och mening.

4. Avlastning för anhöriga

Att vara anhörig till någon med demens kan vara både fysiskt och emotionellt krävande. Regelbundna besök på dagverksamhet ger anhöriga möjlighet till en stunds vila, samtidigt som de kan känna sig trygga i att deras nära är i goda händer. Hos seniorval.se kan du enkelt söka efter dagverksamheter utformade för personer med demenssjukdom.

Trygghetslarm med GPS-positionering som fungerar utomhus kan vara en stor avlastning vid demens

Sensorems trygghetslarm kan vara ett viktigt hjälpmedel vid demens då det fungerar utomhus och har inbyggd GPS-positionering så att anhöriga kan se användarens position på en karta i Sensorem-appen. Anhöriga blir automatiskt uppringda av trygghetslarmet (tvåvägskommunikation) om användaren lämnar ett förbestämt geografiskt område.

Senior med Sensorem trygghetslarm på armen. Larmet fungerar utomhus och utan hemtjänst

 

 

LÄS OM HUR SENSOREMS GPS KLOCKA KAN HJÄLPA VID DEMENS