Vad är ett demensboende?
Ett särskilt boende för personer med demenssjukdomar
Ett demensboende är ett särskilt boende för personer med demenssjukdomar som Alzheimers, vaskulär demens eller andra minnes- och kognitiva sjukdomar. På ett demensboende bor de boende i egna rum eller lägenheter men med tillgång till omsorg dygnet runt. Demensboenden är anpassade för att skapa trygghet, säkerhet och en förutsägbar vardag, vilket kan bidra till att minska stress och oro hos de boende.
Ett demensboende har ofta en mindre skala än andra boendeformer, med färre boende per enhet, vilket gör att personalen kan skapa en lugn och nära miljö med mer individuellt stöd.
Anpassad vård och omsorg dygnet runt
På ett demensboende finns personal tillgänglig dygnet runt för att ge stöd med personlig hygien, påklädning, måltider och medicinering. Personalen är utbildad i att bemöta personer med demens och har erfarenhet av att hantera de särskilda utmaningar som kan uppstå, exempelvis förvirring, minnesförlust och förändringar i beteende.
Utöver daglig omsorg erbjuds ofta vård från sjuksköterskor och läkare vid behov, vilket är särskilt viktigt för att möta de fysiska och psykiska förändringar som demenssjukdomar kan innebära. Den nära tillgången till vårdpersonal gör att de boende alltid kan få hjälp när de behöver det.
Trygg och anpassad boendemiljö
Miljön på ett demensboende är utformad för att underlätta för personer med demens att känna sig trygga och kunna orientera sig. Detta inkluderar tydliga vägvisningar, välkända rutiner, enkla och lugna färgscheman, samt säkra och tillgängliga inredningar som minskar risken för fall och förvirring.
Många demensboenden har också trygghetslarm och låsbara dörrar för att skydda de boende som kan ha en tendens att vandra iväg utan att vara medvetna om det. Den anpassade miljön är avgörande för att skapa en trygghet som minskar oro och stress, både för de boende och deras anhöriga.
Aktiviteter och social samvaro
Sociala aktiviteter och en strukturerad vardag är centrala delar i ett demensboende. Här erbjuds ofta aktiviteter som är anpassade för personer med demens, exempelvis musikstunder, lätt gymnastik, pyssel och andra aktiviteter som stimulerar både kroppen och sinnet. En strukturerad vardag med tydliga rutiner kan ge de boende en känsla av sammanhang och trygghet.
De gemensamma aktiviteterna och måltiderna ger också möjligheter till social samvaro, vilket är viktigt för välmåendet hos personer med demens.
Vem passar ett demensboende för?
Ett demensboende är ett alternativ för personer med demens som behöver stöd dygnet runt för att klara vardagen. När anhöriga eller hemtjänsten inte längre kan ge det omfattande stöd som krävs, kan ett demensboende vara den bästa lösningen för att säkerställa att personen får rätt omsorg och trygghet. Många demensboenden tar emot personer efter en bedömning från en biståndshandläggare, som utvärderar personens behov av särskilt stöd.
Trygghetslarm med GPS som fungerar utomhus
Boende på demensboende har vanligtvis trygghetslarm från kommunen för att enkelt kunna larma vårdare närsomhelst. Det är inte alltid att demensboenden har trygghetslarm med GPS som fungerar utomhus så det kan vara värt att överväga att komplettera med ett trygghetslarm från Sensorem. Sensorems trygghetslarm fungerar även utomhus och har inbyggd GPS-positionering så att anhöriga kan se användarens position på en karta i Sensorem-appen samt så blir de uppringda automatiskt från användarens trygghetslarm om denna lämnar ett förbestämt område med funktionen geostaket.
LÄS OM HUR SENSOREMS TRYGGHETSLARM KAN ÖKA TRYGGHETEN VID DEMENS