Hvordan kan jeg redusere fallrisiko hjemme for eldre?

Fallulykker er en av de vanligste årsakene til skader blant eldre mennesker. Etter hvert som vi blir eldre, reduseres ofte muskelstyrken og balansen, noe som øker risikoen for fall. Å redusere fallrisikoen hjemme er derfor et viktig skritt for å beskytte eldre mot unødvendige ulykker og skader. I dette blogginnlegget deler vi praktiske tips om hvordan du kan gjøre hjemmet tryggere for eldre og redusere risikoen for fall.

Skap et trygt hjemmemiljø

Det første steget for å redusere fallrisikoen er å gå gjennom innredningen og strukturen i hjemmet. Med enkle endringer kan du gjøre hjemmet betydelig tryggere.

  1. Fjern hindringer og løse gjenstander
    Sørg for at gangveiene i hjemmet er fri for hindringer som ledninger, tepper eller møbler som kan være lette å snuble i. Hvis tepper brukes, må de ha sklisikkert underlag. Løse tepper kan lett skli når man går på dem, noe som øker sannsynligheten for fall.
  2. God belysning
    Sørg for at alle områder i hjemmet, spesielt trapper og ganger, har tilstrekkelig belysning. Dårlig belysning kan gjøre det vanskelig å se hindringer på gulvet, noe som øker risikoen for å snuble. Bruk gjerne nattlys eller bevegelsessensorer for å unngå mørke områder, spesielt om natten.
  3. Sklisikre flater på badet
    Badet er en av de vanligste stedene for fall. Installer sklisikre matter i dusjen og badekaret, og monter håndtak ved toalettet og i dusjen for ekstra støtte. En dusjstol kan også være et nyttig hjelpemiddel for eldre som har vanskeligheter med å stå lenge.

Tilpass møbler og utstyr

Å gjøre hjemmet mer ergonomisk og tilgjengelig for eldre er en effektiv måte å redusere fallrisikoen på.

  1. Stabile møbler
    Bruk møbler som er stabile og står stødig på gulvet. Unngå lave eller ustabile stoler og sofaer, da det kan være vanskelig for eldre å sette seg ned eller reise seg uten å miste balansen. Støttehåndtak på strategiske steder kan også være nyttige.
  2. Justerbare senger
    For personer med nedsatt bevegelighet kan en justerbar seng være til stor hjelp. Dette gjør det enklere å komme seg inn og ut av sengen uten å måtte gjøre brå bevegelser som kan føre til fall.
  3. Gangehjelpemidler og sklisikring
    Hvis den eldre har problemer med balansen, kan bruk av en stokk, rullator eller andre gangehjelpemidler bidra til å redusere fallrisikoen. Bruk også sklisikring under møblene for å forhindre at de glir på gulvet.

Tren balanse og styrke

I tillegg til å gjøre hjemmet tryggere, er det viktig å oppmuntre eldre til å trene regelmessig for å forbedre balansen og muskelstyrken. Enkle øvelser som turgåing, balanseøvelser og styrketrening kan hjelpe til med å forebygge fall.

  1. Balanseøvelser
    Enkle øvelser som å stå på ett ben eller gå på tå kan bidra til å styrke balansen og redusere risikoen for fall. Det kan også være nyttig å delta i organiserte aktiviteter som yoga eller tai chi, som er gode for både balanse og fleksibilitet.
  2. Styrketrening
    Sterke muskler i beina og kjernen hjelper til med å stabilisere kroppen og forebygge fall. Regelmessig styrketrening, tilpasset den eldres evner, kan gjøre en stor forskjell for balansen og den generelle fysiske helsen.

Gå gjennom medisiner

Noen medisiner kan ha bivirkninger som svimmelhet eller svakhet, noe som øker risikoen for fall. Det er derfor viktig å regelmessig gjennomgå den eldres medisiner sammen med en lege for å sikre at ingen medisiner bidrar til fallrisiko.

Konklusjon

Å redusere fallrisikoen hjemme for eldre handler om å skape et trygt og tilpasset miljø, samt oppmuntre til regelmessig trening for å opprettholde balanse og styrke. Ved å fjerne hindringer, forbedre belysningen, installere støttehåndtak og oppmuntre til fysisk aktivitet, kan du hjelpe en eldre person til å leve et tryggere og mer selvstendig liv, samtidig som du reduserer risikoen for fallulykker betydelig.

 

Senior med Sensorem trygghetsalarm på armen. Alarmen fungerer utendørs og uten hjemmetjeneste

 

LES OM HVORDAN TRYGGHETSSALARMEN KAN ALARMERE AUTOMATISK VED ET FALL