Tren balansen for å unngå fallulykker: Slik gjør du det

Å opprettholde god balanse er en viktig del av fysisk helse, spesielt når vi blir eldre. Fallulykker er en av de vanligste årsakene til skader blant eldre, men ved å styrke balansen og være bevisst på risikoer, kan disse ulykkene forhindres. I dette blogginnlegget får du konkrete tips og øvelser som kan hjelpe deg med å forbedre balansen og redusere risikoen for fall.

Hvorfor er balanse viktig?

Balansen er avgjørende for at vi skal kunne bevege oss trygt og smidig i hverdagen. Den påvirkes av flere faktorer, som muskelstyrke, syn og følelse. Etter hvert som vi blir eldre, kan disse funksjonene svekkes, noe som øker risikoen for fall. Men med regelmessig balansetrening kan du motvirke denne utviklingen og opprettholde god kroppskontroll.

Hvordan forbedre balansen din

Å trene balansen trenger ikke å være komplisert. Her er noen enkle, men effektive øvelser du kan gjøre hjemme eller på treningssenteret:

  1. Stå på ett ben
    En av de enkleste, men mest effektive øvelsene er å stå på ett ben. Stå stødig på ett ben og prøv å holde balansen i 20-30 sekunder, bytt deretter til det andre benet. For en ekstra utfordring kan du prøve å lukke øynene mens du gjør øvelsen.
  2. Tåhev
    Tåhev styrker musklene i leggene og føttene, som er viktige for balansen. Stå med føttene i hoftebredde, løft deg langsomt opp på tærne og senk deg tilbake ned igjen. Gjenta 10-15 ganger.
  3. Gå på linje
    Gå langsomt fremover som om du går på en linje, med føttene plassert rett foran hverandre. Denne øvelsen utfordrer både balansen og koordinasjonen.
  4. Balansebrett
    Et balansebrett eller balansepute kan brukes til å trene musklene i føttene, bena og kjernemuskulaturen. Ved å stå eller gjøre små bevegelser på en ustabil overflate, styrker du musklene som hjelper deg med å holde balansen.

Sørg for et trygt hjemmemiljø

I tillegg til å trene balansen er det viktig å sørge for et trygt hjemmemiljø for å redusere risikoen for fall. Her er noen enkle tiltak du kan ta:

  • Fjern glatte tepper
    Tepper uten sklisikring kan lett skli når du går på dem. Bruk sklisikring under teppene eller fjern dem helt.
  • God belysning
    Sørg for at hjemmet er godt opplyst, spesielt i trapper og andre områder der det er høyere risiko for å snuble.
  • Stabile møbler
    Bruk møbler som er stabile og enkle å gripe tak i om du trenger støtte når du beveger deg rundt.

Regelmessig fysisk aktivitet er nøkkelen

I tillegg til spesifikke balansetreninger er det også viktig å holde seg generelt fysisk aktiv. Turer, svømming og sykling er utmerkede aktiviteter som styrker både musklene og balansen.

Oppsummering

Å trene balansen er en enkel og effektiv måte å forebygge fallulykker på. Ved å innføre regelmessige balansetreningsøvelser i hverdagen og sikre at hjemmet ditt er et trygt miljø, kan du redusere risikoen for fall og leve et aktivt og selvstendig liv lenger. Start i dag med små skritt mot bedre balanse og økt trygghet i hverdagen!

 

Senior med Sensorem trygghetsalarm på armen. Alarmen fungerer utendørs og uten hjemmetjeneste

 

LES OM HVORDAN TRYGGHETSSALARMEN KAN ALARMERE AUTOMATISK VED ET FALL