Träna balansen för att undvika fallolyckor: Så här gör du

Att bibehålla en god balans är en viktig del av vår fysiska hälsa, särskilt när vi blir äldre. Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre människor, men genom att stärka balansen och vara medveten om riskerna kan dessa olyckor förebyggas. I det här blogginlägget får du konkreta tips och övningar som hjälper dig att förbättra din balans och undvika fallolyckor.

Varför är balans viktigt?

Balansen är avgörande för att vi ska kunna röra oss smidigt och säkert i vår vardag. Den påverkas av flera faktorer, som muskelstyrka, syn och känsel. När vi åldras kan dessa funktioner försämras, vilket ökar risken för fall. Genom att regelbundet träna balansen kan du dock motverka denna utveckling och bibehålla en trygg och stabil kroppskontroll.

Så kan du förbättra balansen

Att träna balansen behöver inte vara komplicerat. Här är några effektiva och enkla övningar som du kan göra hemma eller på gymmet:

  1. Stå på ett ben
    En av de enklaste men mest effektiva övningarna är att stå på ett ben. Stå stadigt på ett ben och försök hålla balansen i 20-30 sekunder, sedan byter du ben. För en större utmaning kan du prova att blunda medan du gör övningen.
  2. Tåhävningar
    Tåhävningar stärker musklerna i vader och fötter, vilket är viktigt för balansen. Ställ dig med fötterna höftbrett isär, höj dig långsamt upp på tårna och sänk dig sedan tillbaka ner. Upprepa 10-15 gånger.
  3. Gång på linje
    Gå långsamt framåt som om du går på en linje, med fötterna precis framför varandra. Den här övningen utmanar både din balans och din koordination.
  4. Balansplatta
    En balansplatta eller balansboll kan användas för att träna musklerna i fötter, ben och core. Genom att stå eller göra små rörelser på en instabil yta stärker du de muskler som hjälper dig att hålla balansen.

Säkerställ en trygg miljö

Förutom att träna balansen är det också viktigt att tänka på sin omgivning för att minska risken för fall. Här är några enkla åtgärder du kan vidta hemma:

  • Ta bort halkiga mattor
    Mattor utan halkskydd kan lätt glida när du går på dem. Använd halkskydd eller ta bort dem helt.
  • Bra belysning
    Se till att hemmet är ordentligt upplyst, särskilt i trappor och andra områden där risken för att snubbla är högre.
  • Stabila möbler
    Använd möbler som är stabila och lätta att greppa om du behöver stöd när du rör dig.

Regelbunden motion är nyckeln

Förutom att träna specifika balansövningar är det också bra att hålla sig allmänt fysiskt aktiv. Promenader, simning och cykling är utmärkta aktiviteter som stärker både muskler och balans.

Trygghetslarm med automatiskt fall-larm kan öka tryggheten för personer med förhöjd risk för att falla

Sensorems trygghetslarm är ett exempel på ett tekniskt hjälpmedel särskilt framtaget för personer som har förhöjd risk för att falla. Trygghetslarmet kan automatiskt larma vid fall och ringer då upp anhöriga med klockans inbyggda högtalartelefon med tvåvägskommunikation. Trygghetslarmet fungerar utomhus och har inbyggd GPS-positionering så att anhöriga kan se användarens position på en karta i Sensorem-appen.

 

Senior med Sensorem trygghetslarm på armen. Larmet fungerar utomhus och utan hemtjänst

 

 

LÄS OM HUR SENSOREMS TRYGGHETSLARM AUTOMATISKT KAN LARMA VID FALL