Ensimmäisten dementian merkkien tunnistaminen

Dementia on tila, joka vaikuttaa kognitiivisiin kykyihin, kuten muistiin, ajatteluun ja päätöksentekoon. Se etenee usein hitaasti, mikä tekee varhaisten oireiden havaitsemisesta vaikeaa. Kuitenkin dementian ensimmäisten merkkien tunnistaminen on tärkeää, jotta oikea diagnoosi voidaan tehdä ja hoito aloittaa ajoissa. Tässä on joitakin yleisiä varhaisia varoitusmerkkejä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

1. Muistinmenetys, joka häiritsee arkea

Yksi ensimmäisistä ja tunnistettavimmista dementian oireista on muistinmenetys, joka häiritsee jokapäiväistä elämää. Kyse ei ole pelkästään siitä, että unohtaa, mihin on laittanut avaimet – mitä tapahtuu kaikille – vaan tärkeiden tapahtumien unohtamisesta tai jatkuvasta samojen kysymysten toistamisesta. Henkilö saattaa alkaa luottaa muistilappuihin tai muiden apuun muistaakseen uutta tietoa.

2. Vaikeudet suunnittelussa ja ongelmanratkaisussa

Dementiaa kehittyvillä ihmisillä voi olla vaikeuksia seurata suunnitelmia tai ratkaista yksinkertaisia ongelmia. Esimerkkinä voi olla tutun reseptin seuraamisen unohtaminen tai kyvyttömyys hallita laskujen maksamista. Tämä voi aiheuttaa hämmennystä ja turhautumista sekä henkilölle itselleen että läheisille.

3. Ajan ja paikan tajun katoaminen

Varhaiset dementian merkit voivat sisältää ajan ja paikan tajun heikentymisen. Henkilö saattaa eksyä tutussa ympäristössä, hänellä voi olla vaikeuksia muistaa, mikä päivä on tai hän ei ole varma, miten hän on päätynyt tiettyyn paikkaan. Tämä desorientaatio voi olla hämmentävää ja pelottavaa sairastuneelle.

4. Mielialan ja persoonallisuuden muutokset

Dementia voi myös vaikuttaa mielialaan ja persoonallisuuteen. Henkilö, joka oli aiemmin ulospäinsuuntautunut ja sosiaalinen, saattaa muuttua vetäytyneeksi tai apaattiseksi. Ahdistus, masennus tai epätavallinen ärtyneisyys voivat myös olla varhaisia merkkejä. Nämä muutokset voivat aluksi olla hienovaraisia, mutta ne yleensä voimistuvat sairauden edetessä.

5. Vaikeudet tuttuja tehtäviä suorittaessa

Dementian varhaisessa vaiheessa oleva henkilö saattaa alkaa kamppailla tehtävien kanssa, jotka ennen olivat helppoja. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi kodinkoneiden käytön unohtamista tai perustoimintojen, kuten pukeutumisen tai peseytymisen, vaikeutumista. Muutokset tapahtuvat vähitellen, mutta ne tulevat ajan myötä näkyvämmiksi.

6. Heikentynyt arviointikyky

Dementiaa kehittävillä henkilöillä voi esiintyä heikentynyttä arviointikykyä tai huonoja päätöksiä. Tämä voi esimerkiksi näkyä suurten rahasummien antamisena vieraille tai henkilökohtaisen hygienian laiminlyöntinä. Ilman oikeaa tukea nämä käytökset voivat johtaa vakaviin seurauksiin.

Yhteenveto

Ensimmäisten dementian merkkien tunnistaminen on tärkeää, jotta apua voidaan hakea ajoissa ja oikeaa tukea ja hoitoa saadaan. Jos sinä tai joku tuntemasi henkilö osoittaa näitä oireita, on tärkeää kääntyä lääkärin puoleen lisätutkimuksia varten. Varhaisella diagnoosilla voi olla merkittävä vaikutus elämänlaatuun ja sairauden etenemisen hallintaan.

 

Sensorem GPS-kello sisäänrakennetulla turvahälyttimellä eläkeläisille ja käsivarren sairauden varalta. Helppokäyttöinen. Ohut malli

 

LUE TIETOJA MITEN SENSOREMS-GPS-KELLO VOI AUTTA DEMENTIAAN