Väsymys ja Alzheimerin tauti: Yleinen mutta aliarvioitu taudin osa

Alzheimerin tauti on etenevä neurologinen sairaus, joka yhdistetään usein muistin heikkenemiseen, kognitiiviseen rappeutumiseen ja persoonallisuuden muutoksiin. Vähemmän tunnettu, mutta yleinen oire on väsymys. Väsymys vaikuttaa sekä sairastuneisiin että heidän läheisiinsä, ja se voi pahentaa arjen haasteita.

Väsymys Alzheimerin taudin oireena

Alzheimerin tautia sairastavilla väsymys voi ilmetä jo taudin alkuvaiheessa. Muistamiseen, suunnistamiseen ja sosiaalisiin tilanteisiin vaadittava kognitiivinen ponnistelu voi nopeasti uuvuttaa, mikä johtaa henkiseen väsymykseen. Tämä voi tehdä yksinkertaisistakin tehtävistä raskaita. Tämäntyyppinen väsymys ei aina liity unen puutteeseen, vaan sitä voi esiintyä, vaikka henkilö olisi nukkunut hyvin.

Fyysiset ja psyykkiset tekijät

Monet tekijät voivat aiheuttaa väsymystä Alzheimerin potilailla. Masennus, ahdistus ja fyysisen aktiivisuuden puute ovat yleisiä ja voivat pahentaa väsymystä. Myös unihäiriöt, kuten uniapnea tai levottomat jalat, ovat yleisiä ja heikentävät unen laatua. Fyysiset sairaudet, kuten diabetes, sydänsairaudet ja muut krooniset tilat, joita monilla Alzheimerin tautia sairastavilla vanhuksilla on, voivat pahentaa väsymystä entisestään.

Väsymyksen lievittäminen

Säännöllisen päivärytmin luominen, jossa uni, liikunta ja lepo ovat tasapainossa, voi auttaa vähentämään väsymystä. Joillekin Alzheimerin potilaille lyhyet kävelyt tai kevyt liikunta voivat parantaa unen laatua ja lisätä energiaa. On myös tärkeää tunnistaa mahdolliset taustalla olevat lääketieteelliset tilat, jotka saattavat pahentaa väsymystä.

Väsymyksen vaikutus omaishoitajiin

Väsymys ei koske ainoastaan Alzheimerin tautia sairastavia, vaan myös heidän hoitajiaan. Usein omaishoitajat, jotka ovat perheenjäseniä, voivat tuntea olonsa uupuneiksi. Alzheimerin tautia sairastavan hoitaminen on sekä emotionaalisesti että fyysisesti kuormittavaa, ja tämä voi johtaa jatkuvaan väsymykseen ja uupumukseen. Onkin tärkeää, että myös omaishoitajat saavat tukea ja lepoa, jotta he pystyvät hoitamaan tehtävänsä hyvin.

Yhteenveto

Väsymys on yleinen, mutta usein huomiotta jäävä Alzheimerin taudin osa. Sen vaikutusten ymmärtäminen ja aktiiviset toimet sen lievittämiseksi voivat parantaa sekä sairastuneiden että heidän läheistensä elämänlaatua.

 

Sensorem GPS-kello sisäänrakennetulla turvahälyttimellä eläkeläisille ja käsivarren sairauden varalta. Helppokäyttöinen. Ohut malli

 

LUE TIETOJA MITEN SENSOREMS-GPS-KELLO VOI AUTTA DEMENTIAAN