Alzheimer ja elinikä: Mitä voi odottaa?

Alzheimerin tauti on etenevä neurodegeneratiivinen sairaus, joka vaikuttaa muistiin, ajatteluun ja käyttäytymiseen. Tämä dementian muoto on yleisin ja kattaa noin 60–70 % kaikista dementiatapauksista. Yksi yleisimmistä kysymyksistä sekä potilaiden että heidän läheistensä keskuudessa on: Kuinka kauan voi elää Alzheimerin taudin kanssa? Tähän ei ole yksinkertaista vastausta, sillä taudin eteneminen vaihtelee yksilöittäin.

Varhainen ja myöhäinen alkaminen vaikuttaa elinikään

Elinikä Alzheimerin taudin diagnoosin jälkeen riippuu suuresti siitä, milloin tauti alkaa. Henkilöt, joilla tauti alkaa nuorempana, niin sanottu varhain alkanut Alzheimer (ennen 65 vuoden ikää), kokevat usein nopeamman taudinkulun kuin ne, joilla sairaus ilmenee myöhemmin. Näillä potilailla tauti voi edetä nopeammin ja elinikä voi olla lyhyempi.

Henkilöillä, joilla Alzheimer alkaa myöhemmin (yli 65-vuotiaana), tauti etenee yleensä hitaammin, vaikka näin ei aina ole. Keskimäärin Alzheimerin tautiin sairastunut elää 4–10 vuotta diagnoosin jälkeen, mutta jotkut voivat elää jopa 20 vuotta tai pidempään, riippuen muista terveyteen liittyvistä tekijöistä ja siitä, kuinka aikaisin tauti havaitaan.

Taudin eri vaiheet

Alzheimerin tauti etenee kolmessa päävaiheessa: varhainen, keskivaihe ja myöhäinen vaihe. Varhaisessa vaiheessa oireet ovat usein lieviä, ja henkilö voi säilyttää itsenäisyytensä melko hyvin. Myöhäisessä vaiheessa, kun muistinmenetys pahenee ja kognitiiviset taidot heikkenevät edelleen, hoidon tarve kasvaa huomattavasti. Elinikään vaikuttaa se, kuinka nopeasti henkilö siirtyy vaiheesta toiseen.

Muut elinikään vaikuttavat tekijät

On tärkeää ymmärtää, että Alzheimer ei ole ainoa tekijä, joka vaikuttaa elinikään. Myös muut terveydelliset ongelmat ja komplikaatiot ovat merkityksellisiä. Monet Alzheimer-potilaat kärsivät infektioista, aliravitsemuksesta tai kaatumisista taudin loppuvaiheessa, mikä voi lyhentää elinikää.

Hyvä hoito ja turvallinen ympäristö voivat kuitenkin parantaa elämänlaatua ja joissakin tapauksissa pidentää elinikää. Vaikka Alzheimerin tautiin ei ole parannuskeinoa, on olemassa hoitoja, jotka voivat hidastaa taudin etenemistä ja lievittää oireita jonkin aikaa.

Sensorem turvahälytin vanhuksille ja omaisille. Hälytin voidaan liittää sukulaisiin. Blogi turvallisuudesta ja ratkaisuista

 

LUE TIETOJA MITEN SENSOREMS-GPS-KELLO VOI AUTTA DEMENTIAAN