Ovatko hallusinaatiot yleisiä dementiassa?

Hallusinaatiot voivat olla pelottava ja hämmentävä oire dementiapotilaalle ja hänen läheisilleen. Hallusinaatioissa henkilö kokee aistimuksia, kuten näkee tai kuulee asioita, joita ei todellisuudessa ole olemassa. Mutta kuinka yleisiä hallusinaatiot ovat dementiassa?

Mitä ovat hallusinaatiot?

Hallusinaatiot ovat vääriä aistimuksia, joissa henkilö voi nähdä, kuulla, tuntea tai jopa haistaa asioita, joita ei ole olemassa. Dementiassa yleisimpiä ovat visuaaliset hallusinaatiot, joissa henkilö näkee ihmisiä, eläimiä tai esineitä, joita kukaan muu ei näe. Myös kuuloaistimukset, kuten äänien tai äänten kuuleminen, voivat esiintyä.

Hallusinaatiot ja erilaiset dementiatyypit

On tärkeää ymmärtää, että hallusinaatioiden esiintyvyys vaihtelee riippuen siitä, minkä tyyppisestä dementiasta on kyse. Hallusinaatiot ovat erityisen yleisiä Lewyn kappale -dementiassa, jossa lähes kaksi kolmasosaa potilaista kokee visuaalisia hallusinaatioita taudin alkuvaiheessa. Nämä hallusinaatiot ovat usein hyvin yksityiskohtaisia ja realistisia.

Alzheimerin taudissa hallusinaatioita voi myös esiintyä, mutta ne ovat harvinaisempia. Jos niitä ilmenee, se tapahtuu yleensä taudin myöhemmissä vaiheissa ja voi olla merkki siitä, että sairaus on edennyt laajemmin aivojen alueille.

Verisuoniperäisessä dementiassa hallusinaatioita voi esiintyä, mutta ne eivät ole yhtä yleisiä kuin Lewyn kappale -dementiassa. Kun hallusinaatioita ilmenee verisuoniperäisessä dementiassa, se johtuu yleensä aivovaurioista tietyissä osissa, jotka vaikuttavat havaintokykyyn.

Miksi hallusinaatioita esiintyy?

Hallusinaatiot dementiassa johtuvat yleensä siitä, että aivosolut ja niiden väliset kemialliset signaalit heikkenevät, mikä voi johtaa vääristyneisiin tai virheellisiin aistimuksiin. Stressi, infektiot, lääkitys tai ympäristön muutokset voivat myös laukaista tai pahentaa hallusinaatioita.

Miten hallusinaatioita hoidetaan dementiassa?

Hallusinaatioiden kohtaaminen ymmärtäväisesti ja rauhallisesti on tärkeää. Hoitajien ja läheisten on tärkeää olla kyseenalaistamatta tai yrittämättä vakuuttaa henkilöä siitä, että hänen kokemuksensa ovat vääriä. Turvallisen ja ennustettavan ympäristön luominen voi auttaa vähentämään potilaan ahdistusta ja sekavuutta.

Joissain tapauksissa lääkitystä saatetaan tarvita hallusinaatioiden hallitsemiseksi, mutta on tärkeää harkita tarkasti mahdollisia sivuvaikutuksia ja muita riskejä.

Sensorem turvahälytin vanhuksille ja omaisille. Hälytin voidaan liittää sukulaisiin. Blogi turvallisuudesta ja ratkaisuista

 

LUE TIETOJA MITEN SENSOREMS-GPS-KELLO VOI AUTTA DEMENTIAAN