När bör en demensutredning göras?

När bör en demensutredning göras?

Om en person uppvisar tecken på minnesförlust, förändrat beteende eller andra kognitiva svårigheter som påverkar deras dagliga liv, är det klokt att boka tid hos en läkare för en första bedömning. Det är viktigt att utesluta andra tillstånd som kan orsaka liknande symtom, såsom depression, stress eller infektioner. Om läkaren misstänker demens, inleds en mer omfattande demensutredning.

Vad ingår i en demensutredning?

En demensutredning är en systematisk process som omfattar flera steg för att ge en så noggrann diagnos som möjligt. Här är de vanligaste delarna av utredningen:

  1. Medicinsk genomgång: Läkaren går igenom patientens sjukdomshistoria och eventuella läkemedel. Även närstående kan bidra med värdefull information om förändringar i beteende och minne.
  2. Fysisk undersökning: Detta görs för att utesluta andra medicinska orsaker till symtomen, såsom hjärtproblem, vitaminbrist eller infektioner.
  3. Kognitiva tester: En viktig del av utredningen är olika tester som mäter minne, språkförmåga, problemlösning och uppmärksamhet. Ett vanligt test är MMSE (Mini Mental State Examination), där patienten får svara på frågor och utföra enkla uppgifter som ger en indikation på hjärnans funktioner.
  4. Blodprover och hjärnavbildning: Blodprover tas för att utesluta andra sjukdomar, och i vissa fall kan en hjärnavbildning, som en CT- eller MR-undersökning, göras för att identifiera förändringar i hjärnans struktur.

Vad händer efter utredningen?

När utredningen är klar får patienten och de närstående en diagnos och en individuell vårdplan. Detta kan inkludera medicinering för att lindra symtom eller fördröja sjukdomsförloppet, samt stöd i form av samtalsterapi och praktisk hjälp i vardagen.

Varför är en demensutredning viktig?

En tidig och korrekt diagnos är avgörande för att kunna erbjuda rätt behandling och stöd. En demensutredning kan också ge svar på frågor och oro som både patient och närstående kan ha. Med rätt information och insatser blir det lättare att hantera de utmaningar som sjukdomen medför, och att planera för framtiden på bästa möjliga sätt.

En demensutredning kan kännas överväldigande, men den är ett viktigt steg mot att förstå och hantera sjukdomen.

Senior med Sensorem trygghetslarm på armen. Larmet fungerar utomhus och utan hemtjänst

 

LÄS OM HUR SENSOREMS GPS KLOCKA KAN HJÄLPA VID DEMENS