Dementia ja viha: Yleiset oireet ja keinoja niiden hallitsemiseen

Dementian yleinen oire on viha

Dementia vaikuttaa aivojen toimintaan ja johtaa monenlaisiin oireisiin, kuten muistin menettämiseen, sekavuuteen ja käyttäytymisen muutoksiin. Yleinen, mutta usein vaikeasti hallittava oire on viha tai aggressio. Nämä taudinpurkaukset voivat olla äkillisiä ja odottamattomia ja aiheuttavat stressiä sekä dementiasta kärsivälle että hänen läheisilleen.

Miksi viha ilmenee dementiassa?

Kun aivojen kognitiiviset toiminnot heikkenevät, dementiaa sairastavan voi olla vaikeaa tulkita ympäristöään ja reagoida siihen. Kyky kommunikoida voi olla heikentynyt, mikä johtaa turhautumiseen, kun henkilö ei voi ilmaista tarpeitaan tai ymmärtää muita. Nämä hämmennyksen ja turhautumisen tunteet voivat usein ilmetä vihana tai aggressiona.

Ulkoiset tekijät, kuten fyysinen epämukavuus, väsymys tai äkilliset muutokset ympäristössä, voivat myös laukaista vihaa. Jollekin, jolla on vaikeuksia kommunikoida, yksinkertainen asia, kuten nälkä, kipu tai epämiellyttävä vaatetus, voi riittää laukaisemaan purkauksen.

Kuinka voit hallita vihaa dementiassa?

Tärkeintä on ymmärtää, että viha ei kohdistu sinuun henkilökohtaisesti, vaan se on ilmaus turhautumisesta ja kyvyttömyydestä kommunikoida. Näiden tilanteiden selvittämiseksi on hyvä ensin yrittää tunnistaa, mikä on voinut aiheuttaa taudinpurkauksen. Onko henkilöllä nälkä? Väsynyt? Pitääkö heidän mennä vessaan? Perimmäisen syyn tunnistaminen ja korjaaminen voi nopeasti purkaa tilanteen.

Toinen tärkeä askel on luoda rauhallinen ja ennakoitava ympäristö. Äkilliset muutokset tai sotkuiset ympäristöt voivat lisätä hämmennystä ja siten vihan riskiä. Pitämällä kiinni rutiineista ja vakaasta päivittäisestä rakenteesta voit auttaa luomaan turvallisuuden tunteen.

Kärsivällisyys ja empatia

Dementian vihan käsitteleminen vaatii paljon kärsivällisyyttä. Rauhallisena pysyminen, pehmeällä äänellä puhuminen ja rauhoittavan kosketuksen käyttö voivat auttaa henkilöä rauhoittumaan. Tärkeää on myös olla väittämättä tai yrittämättä vakuuttaa henkilölle, että hän on väärässä – tämä voi usein pahentaa tilannetta. Jos aggressio tulee yleiseksi tai vaikeasti hallittavaksi, voi olla viisasta kysyä lääkäriltä lisäohjeita hoidosta tai lääkityksestä.

 

Sensorem turvahälytin vanhuksille ja omaisille. Hälytin voidaan liittää sukulaisiin. Blogi turvallisuudesta ja ratkaisuista

 

LUE TIETOJA MITEN SENSOREMS-GPS-KELLO VOI AUTTA DEMENTIAAN