Sju symtom på Alzheimers sjukdom
Alzheimers sjukdom är en progressiv neurodegenerativ sjukdom som långsamt påverkar hjärnans funktion och leder till minnesförlust, beteendeförändringar och nedsatt förmåga att utföra vardagliga sysslor. Tidig upptäckt av symtomen kan vara avgörande för att få rätt behandling och stöd. Här går vi igenom sju vanliga symtom på Alzheimers sjukdom.
1. Minnesförlust som påverkar vardagen
Det mest kända och tidiga tecknet på Alzheimers sjukdom är minnesförlust. Personer med Alzheimer har ofta svårt att komma ihåg nyligen inlärd information. Det kan handla om att glömma viktiga datum, ställa samma fråga upprepade gånger eller behöva mer och mer stöd från minneslappar och påminnelser för att komma ihåg saker.
2. Svårigheter att planera och lösa problem
Personer med Alzheimer kan få svårt att hantera uppgifter som tidigare varit enkla. Det kan handla om att följa en plan, betala räkningar eller följa recept när de lagar mat. De kan också uppleva problem med att förstå siffror och tidshantering, vilket gör det svårt att koncentrera sig och slutföra uppgifter.
3. Desorientering i tid och rum
Att bli desorienterad i tid och rum är ett annat vanligt symtom på Alzheimer. Personen kan glömma var de befinner sig eller hur de kom dit. De kan också ha svårt att förstå något som inte händer direkt, som att planera något för framtiden eller förstå tidsramar. Detta kan leda till förvirring och oro.
4. Problem med att förstå visuella och spatiala samband
Alzheimers sjukdom kan påverka syn och rumsuppfattning. Detta innebär att personen kan ha svårt att bedöma avstånd, se skillnader mellan färger eller former och läsa text. Dessa svårigheter kan påverka förmågan att köra bil eller navigera i välkända miljöer, vilket kan leda till osäkerhet i vardagen.
5. Språkproblem och svårigheter att hitta ord
Personer med Alzheimer kan få svårt att följa eller delta i konversationer. De kan plötsligt tappa tråden eller upprepa sig. Ett vanligt tecken är att de har svårt att hitta rätt ord eller kallar saker vid fel namn, till exempel att kalla en ”penna” för en ”skrivsticka”. Detta kan göra kommunikation frustrerande både för personen själv och för deras omgivning.
6. Minskad förmåga att fatta beslut och bedöma situationer
En person med Alzheimer kan uppvisa nedsatt omdöme och ha svårt att fatta beslut, särskilt i situationer som kräver snabb eller komplex bedömning. Det kan handla om att fatta dåliga ekonomiska beslut, bli mer sårbar för bedrägerier eller ha svårt att ta hand om sin egen hygien och personliga omvårdnad.
7. Förändringar i humör och beteende
Alzheimer kan också påverka humöret och personligheten. Vanliga förändringar inkluderar att personen blir mer nedstämd, förvirrad, misstänksam eller orolig. De kan också bli lättirriterade eller upprörda, särskilt i oväntade eller nya situationer. Förändringarna i beteendet kan vara svåra för både den drabbade och deras anhöriga.
Sensorems trygghetslarm har GPS-positionering, medicinpåminnare och automatiskt fall-larm
Sensorems trygghetslarm är ett exempel på ett tekniskt hjälpmedel särskilt framtaget för personer med demenssjukdom. Trygghetslarmet fungerar utomhus och har inbyggd GPS-positionering så att anhöriga kan se användarens position på en karta i Sensorem-appen. Anhöriga blir automatiskt uppringda av trygghetslarmet (tvåvägskommunikation) om användaren lämnar ett förbestämt geografiskt område. Trygghetslarmet har även medicinpåminnare vilket innebär att klockan ger ifrån sig ljud och säger till användaren att det är dags att ta sin medicin. Trygghetslarmet kan också larma automatiskt vid fall med den inbyggda fallsensorn.
LÄS OM HUR SENSOREMS GPS KLOCKA KAN HJÄLPA VID ALZHEIMERS SJUKDOM