Faser av frontotemporal demens

Frontotemporal demens (FTD) er en nevrodegenerativ sykdom som påvirker de fremre og temporale delene av hjernen, noe som fører til endringer i atferd, personlighet og språklige funksjoner. Sykdommen utvikler seg gradvis, og dens forløp kan deles inn i ulike faser. Å forstå disse fasene kan hjelpe pårørende og omsorgspersoner med å gi bedre støtte til den rammede gjennom hele sykdomsforløpet. Nedenfor følger en beskrivelse av frontotemporal demens’ typiske faser.

Tidlig fase

I den tidlige fasen av frontotemporal demens kan subtile endringer i personlighet og atferd forekomme. Disse endringene kan være vanskelige å oppdage, men vanlige symptomer inkluderer:

  • Personlighetsendringer: Den rammede kan begynne å vise atferd som er uvanlig eller upassende i sosiale situasjoner. Dette kan inkludere redusert hemning, økt impulsivitet eller mer selvopptatt oppførsel.
  • Apati: Personen kan virke mindre engasjert i aktiviteter som tidligere var viktige, inkludert arbeid, sosiale relasjoner og familieliv. Det kan også forekomme en nedgang i motivasjon og generell mangel på interesse for omgivelsene.
  • Språkproblemer: I noen tilfeller kan personen ha vanskeligheter med å finne riktige ord eller uttrykke seg tydelig, noe som kan føre til frustrasjon og utfordringer i kommunikasjonen.

I denne fasen er det vanlig at den rammede og pårørende ikke innser at disse endringene er tegn på demens. De kan ofte tolkes som humørsvingninger eller stress.

Mellomfase

Når sykdommen går inn i mellomfasen blir symptomene på frontotemporal demens tydeligere og påvirker hverdagen i større grad. Vanlige tegn i denne fasen inkluderer:

  • Økende atferdsendringer: Den rammede kan bli mer sosialt upassende, for eksempel ved å si eller gjøre ting uten å forstå at de er upassende. Det kan også forekomme en merkbar mangel på empati eller forståelse for andres følelser.
  • Tvangsmessig atferd: Gjentagende og ritualistiske handlinger kan begynne å dukke opp, som for eksempel at den rammede insisterer på å utføre bestemte aktiviteter på samme måte hver dag.
  • Språk- og kommunikasjonsproblemer: Vanskelighetene med å snakke og forstå språk forverres. Personen kan ha problemer med å følge samtaler eller snakke på en måte som gjør det vanskelig for andre å forstå.

I denne fasen begynner sykdommen å påvirke personens evne til å håndtere daglige oppgaver, og pårørende må muligens bistå med praktiske gjøremål som økonomi, matlaging og personlig hygiene.

Sen fase

Den sene fasen av frontotemporal demens kjennetegnes av betydelig svekkelse av både fysiske og kognitive funksjoner. Personen blir stadig mer avhengig av pleie og kan vise følgende tegn:

  • Tap av språklige ferdigheter: I den sene fasen kan den rammede miste evnen til å snakke helt, eller kun være i stand til å uttrykke seg med enkle ord og fraser. Kommunikasjon kan bli ekstremt vanskelig, noe som kan være frustrerende for både rammede og de pårørende.
  • Alvorlige motoriske problemer: Det kan oppstå problemer med bevegelse, og personen kan trenge hjelp til å gå eller sitte oppreist. I noen tilfeller kan det også oppstå svelgevansker.
  • Totalt avhengig av pleie: Personen kan ikke lenger ta vare på seg selv og blir helt avhengig av omsorgspersoner. Daglige aktiviteter som personlig hygiene, spising og medisinering må håndteres av pårørende eller profesjonelle omsorgspersoner.

Sensorems trygghetsalarm har GPS-posisjonering, medisinpåminnelser og automatisk fallalarm

Sensorems trygghetsalarm er et eksempel på et teknisk hjelpemiddel spesielt utviklet for personer med demens. Trygghetsalarmen fungerer utendørs og har innebygget GPS-posisjonering slik at pårørende kan se brukerens posisjon på kart i Sensorem-appen. Pårørende blir automatisk oppringt av trygghetsalarmen (toveis kommunikasjon) dersom brukeren forlater et forhåndsbestemt geografisk område. Trygghetsalarmen har også medisinpåminnelser, som betyr at klokken avgir en lyd og forteller brukeren at det er på tide å ta medisinene sine. Trygghetsalarmen kan også varsle automatisk ved fall med den innebygde fallsensoren.

 

Senior med Sensorem trygghetsalarm på armen. Alarmen fungerer utendørs og uten hjemmetjeneste

 

LES OM HVORDAN SENSOREMS TRYGGHETSALARM KAN HJELPE VED DEMENS