Lewyn kappale -dementia – Eliniän odote ja vaikutukset

Eliniän odote ja keskeiset tekijät

Lewyn kappale -dementiaa sairastavien eliniän odote on yleensä lyhyempi kuin Alzheimerin tautia sairastavilla, mutta se voi vaihdella yksilöllisten tekijöiden mukaan. Yleisesti ottaen diagnoosin jälkeinen eliniän odote on 5–8 vuotta, mutta moni elää joko pidempään tai lyhyempään riippuen useista tekijöistä:

1. Yleinen terveys ja liitännäissairaudet

Kuten muissakin dementiasairauksissa, yleisellä terveydellä on suuri vaikutus eliniän odotteeseen. Ihmiset, joilla on muita sairauksia, kuten sydänsairauksia, diabetesta tai hengitystieongelmia, elävät usein lyhyemmän aikaa. Nämä sairaudet voivat pahentaa Lewyn kappale -dementian oireita ja nopeuttaa sairauden etenemistä.

2. Ikä ja diagnoosin ajankohta

Vanhemmilla ihmisillä, jotka saavat Lewyn kappale -dementian diagnoosin, on yleensä lyhyempi eliniän odote kuin nuoremmilla. Aikainen diagnoosi voi joissakin tapauksissa auttaa hidastamaan sairauden etenemistä ja parantamaan elämänlaatua oikean hoidon avulla.

3. Hoito ja hoitotoimenpiteet

Vaikka Lewyn kappale -dementiaan ei ole parannuskeinoa, lääkehoito voi auttaa hallitsemaan oireita. Parkinsonin taudin hoitoon käytetyt lääkkeet voivat lievittää motorisia oireita, ja kognitiivisia oireita voidaan hoitaa Alzheimerin taudin lääkkeillä. Säännölliset lääkärikäynnit, oikea lääkitys ja kuntoutus voivat parantaa potilaan päivittäistä elämää ja mahdollisesti pidentää elinikää.

Elämäntavat ja hoito, jotka vaikuttavat ennusteeseen

Elämäntapamuutokset ja perheen sekä hoitohenkilökunnan vahva tuki voivat vaikuttaa Lewyn kappale -dementiaa sairastavien elinikään ja elämänlaatuun. Fyysinen aktiivisuus, tasapainoinen ruokavalio ja kognitiivinen stimulointi voivat auttaa säilyttämään toimintakykyä pidempään. Lisäksi hallusinaatioiden ja motoristen ongelmien hallintaan tarkoitetut apuvälineet voivat parantaa potilaan hyvinvointia.

Seniori, jossa Sensorem-turvahälytin käsivarressa. Hälytin toimii ulkona ja ilman kotipalvelua

 

LUE TIETOJA MITEN SENSOREMS-GPS-KELLO VOI AUTTA DEMENTIAAN