Lewy body-demens – forventet levetid og påvirkning

Forventet levetid og viktige faktorer

Forventet levetid for personer med Lewy body-demens er generelt kortere enn for personer med Alzheimers sykdom, men den kan variere avhengig av individuelle faktorer. Vanligvis ligger overlevelsesperioden etter diagnose på mellom 5 og 8 år, men mange lever både lengre og kortere, avhengig av flere faktorer:

1. Generell helse og samsykdommer

Som ved andre demensformer kan den generelle helsen ha stor innvirkning på forventet levetid. Personer med andre helseproblemer, som hjertesykdom, diabetes eller luftveisproblemer, har ofte kortere overlevelsesperiode. Disse tilstandene kan forverre symptomene ved LBD og føre til raskere sykdomsutvikling.

2. Alder og tid for diagnose

Eldre personer som blir diagnostisert med Lewy body-demens har ofte kortere forventet levetid enn yngre individer. En tidligere diagnose kan i noen tilfeller bidra til å bremse sykdomsutviklingen og forbedre livskvaliteten gjennom riktig behandling.

3. Behandling og pleietiltak

Det finnes ingen kur for Lewy body-demens, men medisinsk behandling kan hjelpe med å håndtere symptomer. Medisiner som brukes ved Parkinsons sykdom kan hjelpe mot motoriske symptomer, og kognitive symptomer kan behandles med medisiner som også brukes ved Alzheimers. Regelmessige legebesøk, riktig medisinering og rehabilitering kan forbedre pasientens daglige liv og bidra til noe lengre levetid.

Livsstil og pleie som påvirker prognosen

Livsstilsendringer og sterkt støtte fra familie og omsorgspersoner kan påvirke både forventet levetid og livskvalitet for personer med Lewy body-demens. Fysisk aktivitet, et balansert kosthold og kognitiv stimulering kan bidra til å bevare funksjonene lenger. I tillegg kan hjelpemidler for å håndtere hallusinasjoner og motoriske problemer forbedre pasientens velvære.

Sensorems trygghetsalarm har GPS-posisjonering, medisinpåminnelser og automatisk fallalarm

Sensorems trygghetsalarm er et eksempel på et teknisk hjelpemiddel spesielt utviklet for personer med demens. Trygghetsalarmen fungerer utendørs og har innebygget GPS-posisjonering slik at pårørende kan se brukerens posisjon på kart i Sensorem-appen. Pårørende blir automatisk oppringt av trygghetsalarmen (toveis kommunikasjon) dersom brukeren forlater et forhåndsbestemt geografisk område. Trygghetsalarmen har også medisinpåminnelser, som betyr at klokken avgir en lyd og forteller brukeren at det er på tide å ta medisinene sine. Trygghetsalarmen kan også varsle automatisk ved fall med den innebygde fallsensoren.

 

Senior med Sensorem trygghetsalarm på armen. Alarmen fungerer utendørs og uten hjemmetjeneste

 

LES OM HVORDAN SENSOREMS TRYGGHETSALARM KAN HJELPE VED DEMENS