Lewy body-demens – livslängd och påverkan

Livslängd och viktiga faktorer

Livslängden för personer med Lewy body-demens är oftast kortare än för personer med Alzheimers, men den kan variera beroende på individuella faktorer. Generellt sett är den förväntade överlevnadstiden efter diagnos mellan 5 och 8 år, men många lever både längre och kortare beroende på flera faktorer:

1. Allmän hälsa och samsjuklighet

Liksom vid andra demenssjukdomar kan den allmänna hälsan ha en stor inverkan på livslängden. Personer med andra hälsoproblem, såsom hjärtsjukdomar, diabetes eller lungproblem, har ofta kortare överlevnadstid. Dessa tillstånd kan förvärra symtomen och leda till en snabbare sjukdomsprogression.

2. Ålder och tidpunkt för diagnos

Äldre personer som diagnostiseras med Lewy body-demens tenderar att ha en kortare överlevnadstid jämfört med yngre individer. En tidigare diagnos och behandling kan i vissa fall hjälpa till att bromsa utvecklingen av sjukdomen och förbättra livskvaliteten.

3. Behandling och vårdinsatser

Det finns ingen bot för Lewy body-demens, men medicinsk behandling kan lindra symtomen. Läkemedel som används vid Parkinsons sjukdom kan hjälpa mot motoriska symtom, medan kognitiva symtom kan behandlas med medicin som också används vid Alzheimers. Regelbundna läkarbesök, korrekt medicinering och rehabilitering kan förbättra patientens dagliga liv och bidra till en något längre livslängd.

Livsstil och vård som påverkar prognosen

Livsstilsförändringar och ett starkt stöd från familj och vårdpersonal kan påverka livslängden och livskvaliteten för personer med Lewy body-demens. Fysisk aktivitet, en balanserad kost och kognitiv stimulans kan bidra till att bevara funktionerna längre. Dessutom kan hjälpmedel för att hantera hallucinationer och motoriska problem förbättra patientens välbefinnande.

 

Senior med Sensorem trygghetslarm på armen. Larmet fungerar utomhus och utan hemtjänst

 

LÄS OM HUR SENSOREMS GPS KLOCKA KAN HJÄLPA VID DEMENS