Vaskulär demens – livslängd och påverkan

Livslängd och viktiga faktorer för personer med vaskulär demens

Livslängden för personer med vaskulär demens varierar kraftigt beroende på flera faktorer, men den är generellt sett kortare än vid Alzheimers sjukdom. Studier visar att den genomsnittliga överlevnadstiden efter diagnos är mellan 3 och 10 år, men det finns många individuella skillnader. Här är några faktorer som påverkar livslängden:

1. Allmän hälsa och samsjuklighet

Personer som lider av andra hälsotillstånd som högt blodtryck, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar eller fetma har ofta kortare överlevnad. Dessa tillstånd förvärrar de vaskulära skadorna och kan leda till ytterligare hjärnskador eller stroke, vilket påskyndar sjukdomens progression. Att kontrollera dessa tillstånd kan ha en positiv effekt på sjukdomsförloppet.

2. Ålder och tidpunkt för diagnos

Personer som diagnostiseras vid yngre ålder, med mildare symtom, har ofta bättre chanser att leva längre med vaskulär demens. För äldre personer, särskilt över 75 år, kan sjukdomen vara mer avancerad vid diagnos och därför kortare överlevnad.

3. Tidigt insatt behandling

En viktig aspekt för att förlänga livslängden är att tidigt identifiera och behandla de bakomliggande orsakerna till vaskulär demens. Detta kan innefatta att sänka blodtrycket, hantera diabetes och minska kolesterolnivåerna. Att vidta åtgärder som minskar risken för ytterligare stroke kan bromsa sjukdomens utveckling.

4. Sjukdomens progression och vårdinsatser

Livslängden påverkas även av hur snabbt sjukdomen förvärras och vilka vårdinsatser som görs. Regelbunden medicinsk uppföljning och kognitiv rehabilitering kan förbättra livskvaliteten och långsiktiga resultat.

Livsstil och vård som påverkar prognosen

Även om det inte finns något botemedel för vaskulär demens, kan livsstilsförändringar spela en stor roll i att bromsa sjukdomsförloppet och förbättra livskvaliteten. Regelbunden fysisk aktivitet, en hälsosam kost och att undvika tobak och alkohol är viktiga faktorer. Fysisk och kognitiv rehabilitering kan också hjälpa patienter att bevara sina mentala och fysiska funktioner längre.

 

Senior med Sensorem trygghetslarm på armen. Larmet fungerar utomhus och utan hemtjänst

 

LÄS OM HUR SENSOREMS GPS KLOCKA KAN HJÄLPA VID DEMENS