Mitä Työympäristövirasto (AFS 1982:3) sanoo yksintyöstä?

Työympäristöviraston lakisääteinen kokoelma (AFS 1982:3) on selkeä työnantajan vastuista ja velvollisuuksista.

Norjan työympäristöviraston lakisääteinen kokoelma (AFS 1982:3) on selkeä työnantajan vastuista ja velvollisuuksista yksintyön osalta. Pääpaino on turvallisen ja varman työympäristön varmistamisessa kaikille työntekijöille, myös yksin työskenteleville.

Työnantaja on velvollinen tekemään yksintyön riskiarvioinnin

Lain mukaan työnantaja on velvollinen tekemään yksintyöskentelyn riskinarvioinnin tähän työmuotoon liittyvien vaarojen ja riskien tunnistamiseksi ja hallitsemiseksi. Tämä tarkoittaa, että työnantajan tulee arvioida yksintyön riskit ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin niiden minimoimiseksi tai poistamiseksi.

Työnantaja on velvollinen tarjoamaan yksinäisille työntekijöille sopivat välineet

Työnantaja on myös vastuussa asianmukaisten laitteiden, resurssien ja koulutuksen tarjoamisesta yksinäisille työntekijöille, jotta he voivat käsitellä riskejä ja hätätilanteita turvallisesti. Tähän voi kuulua viestintälaitteiden tarjoaminen yksinäisten työntekijöiden ja muiden työpaikalla olevien välisen yhteydenpidon mahdollistamiseksi sekä koulutuksen tarjoaminen yksinäisten työntekijöiden valmistelemiseksi mahdollisiin hätätilanteisiin tai onnettomuuksiin.

Työnantaja on vastuussa siitä, että hänellä on rutiinit yksintyöskentelyyn

Lisäksi työnantajan on huolehdittava siitä, että käytössä on tehokkaat rutiinit ja menettelyt yksin työskentelyn aikana sattuvien hätätilanteiden ja onnettomuuksien varalle. Tähän voi sisältyä suunnitelmien laatiminen ja toteuttaminen tulipalon, lääketieteellisen hätätilanteen tai muun mahdollisesti vaarallisen tilanteen sattuessa.

Työnantaja on velvollinen säännöllisesti seuraamaan ja arvioimaan turvallisuustoimenpiteitä

Lisäksi työnantaja on velvollinen säännöllisesti seuraamaan ja arvioimaan yksintyön turvatoimien tehokkuutta varmistaakseen niiden riittävyyden ja uusien riskien tehokkaan hallinnan.

Työnantajan vastuulla on varmistaa turvallinen työympäristö kaikille työntekijöille

Yhteenvetona voidaan todeta, että työnantajan vastuulla on varmistaa turvallinen ja varma työympäristö kaikille työntekijöille, myös yksin työskenteleville. Noudattamalla lain vaatimuksia ja ryhtymällä asianmukaisiin toimenpiteisiin yksintyön riskien hallitsemiseksi työnantaja voi varmistaa, että työympäristö on turvallinen ja terveellinen kaikille.

 

Sensoremin älykello turvahälyttimellä ja GPS:llä lisää eläkeläisten turvallisuutta. Sensoremin hälytyskeskus on avoinna 24/7. Kuva älykellosta turvahälyttimellä

 

LUE MITEN SENSOREMIN HENKILÖKOHTAINEN HÄLYTYS VOI AUTTA YKSIN TYÖSKENTESSÄ