Mikä on frontotemporaalinen dementia?

Frontotemporaalinen dementia on harvinainen dementian muoto

Frontotemporaalinen dementia (FTD) on suhteellisen harvinainen dementian muoto, joka vaikuttaa aivojen etu- ja/tai ohimolohkoihin. Se on etenevä neurodegeneratiivinen sairaus, joka vaikuttaa useimmiten 40–65-vuotiailla ihmisillä, mutta sitä voi esiintyä myös vanhemmilla henkilöillä.

Oireita ovat persoonallisuuden ja käyttäytymisen muutokset

Frontotemporaalisen dementian oireet voivat vaihdella sen mukaan, mihin aivoosaan se vaikuttaa eniten, mutta yleisimpiä ovat persoonallisuuden ja käyttäytymisen muutokset, empatian ja sosiaalisen tietoisuuden puute sekä kielen ja puheen vaikeudet. Muita oireita voivat olla muistin menetys, ongelmanratkaisuvaikeudet ja muutokset ruokailutottumuksissa.

Taudin kulku on usein asteittaista ja oireet pahenevat asteittain ajan myötä

Frontotemporaalisen dementian kulku on yleensä asteittaista ja oireet pahenevat asteittain ajan myötä. Toisin kuin muut dementian muodot, FTD:tä sairastavat ihmiset voivat kokea muutoksia persoonallisuudessa ja käyttäytymisessä sairauden varhaisessa vaiheessa, kun taas muistin menetys ja muut kognitiiviset ongelmat saattavat ilmetä vasta myöhemmissä vaiheissa.

Frontotemporaalisen dementian syitä ei täysin ymmärretä, mutta joillakin potilailla on geneettinen komponentti

Frontotemporaalisen dementian syitä ei täysin ymmärretä, mutta joillakin potilailla on geneettinen komponentti. Sairaus voi myös liittyä epänormaalien proteiinien kertymiseen aivoihin, mukaan lukien tau ja TDP-43. Nämä kerääntymät häiritsevät aivojen normaalia toimintaa ja johtavat hermosolujen menettämiseen ja muistin menettämiseen.

Frontotemporaalinen dementia on haastava sairaus diagnosoida

Frontotemporaalinen dementia on haastava diagnosoida, koska oireet voivat muistuttaa muita neurologisia sairauksia, kuten Alzheimerin tautia tai psykiatrisia sairauksia. Diagnoosi vaatii usein kattavan lääketieteellisen arvioinnin, mukaan lukien neuropsykologiset testit ja joskus aivokuvaukset aivovaurion arvioimiseksi.

Frontotemporaaliseen dementiaan ei ole parannuskeinoa

Valitettavasti frontotemporaaliseen dementiaan ei tällä hetkellä ole parannuskeinoa, ja hoito keskittyy ensisijaisesti oireiden hallintaan ja sairastuneen henkilön elämänlaadun parantamiseen. Se voi sisältää lääkitystä käyttäytymisoireiden hallintaan, puheterapiaa kommunikaatiotaitojen parantamiseksi sekä erilaisia ​​tukimuotoja sekä potilaalle että hänen perheelleen ja hoitajilleen.

 

Sensorem turvahälytin vanhuksille ja omaisille. Hälytin voidaan liittää sukulaisiin. Blogi turvallisuudesta ja ratkaisuista

 

LUE TIETOJA MITEN SENSOREMS-GPS-KELLO VOI AUTTA DEMENTIAAN